Zimmermannov telegram – početak kraja američke neutralnosti

Izvor: Ray, Michael (2018), German Empire. Encyclopaedia Britannica

Poznata nam je američka neutralnost tijekom Prvog svjetskog rata i njihov ulazak u kasnijim fazama konflikta. Međutim, što je poljuljalo Sjedinjene Američke Države da ipak odluče ratovati?

Činjenica je da je američka uključenost u rat bila neizbježna u ranoj 1917. godini. Međutim, Zimmermannov telegram je taj koji je nagnuo Woodrova Wilsona, tadašnjeg američkog predsjednika, da pristupi ratu na strani Antante.

Izvor: Simkin, John (1997), Zimmermann Telegram. Spartacus Educational

Zloglasni Zimmermannov telegram bilo je pismo šifrirano od strane njemačkog ministra vanjskih poslova, Arthura Zimmermanna, za njemačkog veleposlanika u Meksiku, Heinricha von Eckardta.

U sadržaju pisma, Njemačko Carstvo predlaže Meksiku da, ukoliko S.A.D. uđe u rat, pristupi ratu na njihovoj strani. Njemačka bi im pružila financijsku i vojnu podršku ako napadnu S.A.D., a pobjedom bi im dopustili slobodnu aneksiju južnih saveznih država (Novog Meksika, Arizone i Teksasa).

Na njihovu nesreću, Britanci su uspjeli doći do telegrama prije nego što je dosegao Meksiko i dešifrirati ga. Njegovim dešifriranjem, telegram bio je proslijeđen vlastima u S.A.D.-u, koji je svojom publikacijom izazvao javno ogorčenje. Amerikanci su već prije telegrama bili sve skloniji odluci ratovanja, osobito nakon vijesti o potapanju trgovačkih i putničkih brodova. Međutim, telegram je bio poticaj kojeg su tražili.

Ulazak Sjedinjenih Američkih Država u rat vodio je do teškog poraza Njemačke, Austro-Ugarske, Bugarske i Osmanskog Carstva. Njihovom intervencijom osigurana je pobjeda silama Antante, koja je kasnije vodila do potpisivanja mirovnih sporazuma, koji su kasnije vodili do sklapanja poznatog Versajskog sporazuma.

Izvori:

1. Ray, Michael (2018), German Empire. Encyclopaedia Britannica. Više na:

https://www.britannica.com/place/German-Empire

2. Andrews, Evan (2014), What was the Zimmermann Telegram?. Više na:

https://www.history.com/news/what-was-the-zimmermann-telegram

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!