12 namirnica za koje stomatolozi kažu da ih trebamo izbjegavati

zubi, usne
Foto: aleksandra85foto/Pixabay

Stomatolozi za ove namirnice kažu da imaju štetan učinak na naše zube

Neke od uobičajenih namirnica u kojima svakodnevno uživamo imaju razarajući učinak na naše zube i desni. Stomatolozi su napravili popis namirnica koje trebamo izbjegavati, a neke od njih će vas sigurno iznenaditi

Kokice

U stomatološke ordinacije često dolaze ljudi sa zubima napuknutima zbog grickanja zrna kukuruza koja nisu ispucala. Tu je i ljuska od kokica koja se zavuče ispod zubnog mesa i uzrokuje bol.

Sušeno voće

Sušeno voće ima određene zdravstvene prednosti i zna biti ukusno, ali je prava katastrofa za naše zube. Takvo voće je najčešće kandirano, što znači da sadrži visoku koncentraciju šećera, a osim toga, jako je ljepljivo i ostaje na neravnoj površini naših kutnjaka pa uzrokuje pojavu karijesa. Isto vrijedi i za grožđice prekrivene čokoladom.

Kava s mlijekom i šećerom

Česta konzumacija kave s mlijekom i šećerom otežava slini borbu sa šećerima i kiselinama koje bakterije proizvode u našim ustima.

Sjemenke

Sjemenke koje se prodaju u ljusci treba izbjegavati jer tu ljusku uglavnom lomimo prednjim zubima i tako riskiramo oštećenje cakline.

Topla voda s limunom

Često možemo čuti kako je topla voda s limunom odličan napitak za početak dana, ali stomatolozi kažu da ona štetno djeluje na caklinu. Ako su zubi konstantno izloženi kiseloj hrani i piću, može doslovno doći do otapanja cakline i izlaganja unutrašnjeg sloja zubiju koji je žući i osjetljiviji od cakline.

Led

Led sam po sebi nije toliko štetan za zube, ali štetno je ako ga drobimo zubima jer je jednostavno pretvrd za caklinu i dovodi do mehaničkih oštećenja, odnosno pukotina na zubima.

Energetska i sportska pića

Sportska pića stvorena su kako bi hidratizirala sportaše i pomogla im da nadoknade izgubljene elektrolite i hranjive tvari, ali te zdravstvene dobrobiti često su praćene velikom dozom šećera, kao i kod energetskih pića. Šećeri iz ovih tekućina dopiru do teško dostupnih mjesta pa je umjesto ovih pića za hidratizaciju svakako bolje koristiti vodu.

Konzervirano voće

Voće se inače smatra zdravom namirnicom, ali konzervirano voće nije baš najzdravija opcija jer je sirup ili tekućina u kojoj se nalazi prepuna šećera.

Gazirana voda

Istraživanja su pokazala da gazirana voda ima jednako loš utjecaj na zube kao i sok od naranče.

Gumeni bomboni

Gumeni bomboni lijepe se za sve površine na zubima, pa i one teško dostupne. Što su zubi duže u kontaktu sa šećerom, u usnoj šupljini nastaje više kiseline koja je odgovorna za razmnožavanje bakterija koje dovode do karijesa.

Meso s roštilja

Meso s roštilja marinirano u raznim pikantnim i ljepljivim marinadama vjerojatno je najgore što se može dogoditi našim zubima jer sadrži karamelizirani šećer.

Energetske pločice

Energetske pločice su možda pune minerala i vlakana, ali su loše za naše zube i najčešće nisu toliko zdrave koliko mislimo jer sadrže dosta šećera. Neki proizvođači dodatno oblažu pločice šećerom kako bi bile hrskavije, a taj tvrdi sloj također može uzrokovati oštećenje cakline.