Velika depresija (1929.-1933.)

kriza, gospodarska kriza, SAD, Velika depresija
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Unemployed_men_queued_outside_a_depression_soup_kitchen_opened_in_Chicago_by_Al_Capone,_02-1931_-_NARA_-_541927.jpg

U prvoj polovici 20. stoljeća, tijekom “zlatnih dvadesetih godina”, u svjetskoj ekonomiji vlada poslijeratni optimizam

Proizvodnja se ne ograničava, a niz banaka daje kredite za privatne osobe s visokim kamatama kako bi se poticala potrošnja na tržištu punom proizvoda. Dodatni poticaj trošenju stanovništva daju medijske kampanje, a cjelokupni model tržišta najprije se pojavio u SAD-u kao najuspješnijem gospodarstvu svijeta.

Optimizam

Povjerenje u američko tržište kapitala je krajem dvadesetih godina bilo preveliko. Burzovne špekulacije poticale su dizanje kredita i trgovalo se fiktivnim kapitalom koji je u tom trenutku samo ovisio o povjerenju u instituciju koja ga je izdala, bez provjere stvarnih financijskih okvira.

Osnivani su mnogi investicijski fondovi koji su poput dioničkih društava kupovali velike količine dionica zbog čega su se stvarala ogromna bogatstva bez pokrića.

Početak krize

Tijekom dana 24. listopada 1929., koji je poznat i kao “Crni četvrtak”, na njujorškoj burzi zbog nastanka panike prodano je 13 milijuna dionica i investitori su izgubili oko 5 milijardi dolara. Sljedeći dan, na “Crni petak”, vrijednosti dionica su se još više strmoglavile, a vrhunac je bio “Crni utorak” kada su mnogi saznali kako su im dionice i uloženi novac propali ili kako njihova banka više ne postoji.

Slom burze na Wall Streetu označio je početak velike ekonomske krize. Banke naglo počinju ograničavati potrošačke kredite, a zbog slabe likvidnosti gotovo sve male banke (njih oko 9000) propadaju jer nisu mogle osigurati sredstva za isplatu vjerovnika.

Cijene na tržištu počinju padati zbog nagomilanih zaliha, što uzrokuje bankrote malih poduzeća. Velika poduzeća smanjuju satnice, otpuštaju radnike i smanjuju proizvodnju. Raste nezaposlenost koja je 1932. bila na gotovo 25 posto. Cijene su u prosjeku pale za 20 posto, a plaće i nadnice gotovo za 40 posto.

Kriza hiperprodukcije koja je izazvala slabljenje kupovne moći stanovništva SAD-a uzrokovala je smanjenje američkog gospodarstva za gotovo 50 posto.

Izvori:

https://www.dw.com/hr/29101929-mo%C5%BEe-li-se-ponoviti-takav-slom-burze/a-51037672

Goldstein Ivo, Prvi svjetski rat i poslijeratna Europa (1914.-1936.), Europapress holding, Zagreb, 2008.

Pročitajte još…