Vijetnamski rat i Američka kolektivna svijest

Vijetnamski rat moglo bi smatrati prvim oružanim sukobom u povijesti dvadesetog stoljeća koji je kao posljedicu imao raskol Američkog društva. Iako sukob nije imao pretjeran utjecaj na europsko društvo toga vremena, promjene u Americi nisu ostale nezamijećene.

Vijetnamski rat u Američkoj popularnoj kulturi ima istaknuto mjesto. Popularnost ove teme ovjekovječena je u popularnoj kulturi s više od 750 književnih djela raznih američkih autora kao i velikim brojem filmova koji su centrirani upravo oko ove tematike. Uključenost Sjedinjenih Država u sukob u pravilu se prikazuje u negativnom svjetlu a količina sadržaja vezana uz njega osigurala je da ostane stalan dio američke kolektivne svijesti.

Posljedice sukoba

Posljedice dvadesetogodišnje uključenosti u sukob, prema nekim autorima, u američkom društvu osjećaju se i danas. Slab vojni uspjeh u Vijetnamu kao i uzaludnost sukoba slomili su Američki moral i oslabili ekonomiju. Ipak, najdugotrajnija posljedica rata bila je danas dobro poznata američka sumnjičavost. Ovakav nepovoljan razvoj događaja osigurao je da Američki narod odluke svih svojih visokih dužnosnika promatra pod povećalom; a opće nepovjerenje prema vodećima oblikovalo je društveni narativ američkog društva koji se održao sve do danas.

Veterani

Lošije ekonomsko stanje kao posljedicu imalo je promjenu demografske slike društva. Po povratku u SAD većina veterana rata vratila se u znatno drugačiju zemlju od one iz koje su otišli. Temeljna razlika ležala je u činjenici da glavnina stanovništva više nije podržavala vođenje rata pa tako ni veterani nisu bili dočekani na opće oduševljenje. Prema statističkim podacima, do danas 74 posto veterana živi od mirovine ili nekog oblika socijalne pomoći, u glavnom zbog fizičkih ili mentalnih posljedica rata. Njih čak 58.9 posto nema drugih primanja.

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!