Velike boginje u Jugoslaviji

Početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća u Jugoslaviji se skoro dogodila epidemija velikih boginja.

Radilo se o virusu poznatom kao variola vela. Napada krvne žile u koži, ustima i grlu, a njegova inkubacija traje 12 dana. Prvotni simptomi bolesti slični su gripi, a kasnije se razvija karakterističan osip s pustulama po cijelom tijelu. Velike boginje prenose se s čovjeka na čovjeka izravnim dodirom ili kapljičnim putem. Stopa smrtnosti kod velikih boginja je oko 30 posto.

Neočekivana pojava

Njihova pojava je u ono vrijeme bila iznenađujuća jer je zadnji slučaj te bolesti u Jugoslaviji bio zabilježen 1930., a kod jugoslavenskog stanovništva redovito se provodilo cijepljenje.

Virus je 1972. donio Ibrahim Hoti iz Kosova koji se u ožujku 1972. uputio na vjersko putovanje i hodočašće u Irak. Ondje je zaražen te je prilikom povratka prenio virus na osobe u okolini i ubrzo je započelo širenje zaraze u selu Damjane kod Đakovice u zapadnom dijelu Kosova.

Hoti je bio hospitaliziran i ubrzo upućen u beogradsku bolnicu. Isprva se smatralo kako ima reakciju na antibiotike, ali pogoršanjem njegova stanja i izbijanjem osipa na tijelu nastala je panika i odmah su bolnica i osoblje izolirani.

Nastanak zaraze

Širenje virusa krenulo je sredinom ožujka 1972. prema Srbiji i zbog pogrešnih dijagnoza početna reakcija medicinskih stručnjaka nije bila odgovarajuća.

Jugoslavenska vlada uvidjela je kako postoji opasnost od razvoja pandemije te je ubrzo proglasila posebne mjere i postavila sanitetske kordone, blokirala ceste, započela provjere na ulazima i izlazima obližnjih gradova te zabranila javna okupljanja i nepotrebna putovanja u zahvaćenim regijama.

Provedena je prisilna vakcinacija stanovništva koju je potpomogla i Svjetska zdravstvena organizacija. Do svibnja 1972. zaraza virusom obuzdana je i od 175 zaraženih, prema službenim podacima, umrlo je 35 osoba.

Izvori:

http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/infektologija/ostali-virusi/velike-boginje

https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-51875842

https://en.wikipedia.org/wiki/1972_Yugoslav_smallpox_outbreak

Pročitajte još: