Liberija i njezini početci u zapadnjačkim ambicijama

Izvor: Map of the West Coast of Africa from Sierra Leone to Cape Palmas, including the colony of Liberia. Library of Congress

Liberija je država na zapadu Afrike koja se smatra prvom i najstarijom republikom na kontinentu. Međutim, kada je došlo do toga i što je dovelo do uspostavljanja prvog oblika demokracije u Africi?

Nakon gotovo tri puna stoljeća trgovine robovima na području Sjedinjenih Američkih Država, početkom 19. stoljeća počinje se javljati težnja za njegovim ukidanjem. Međutim, unatoč porastu broja slobodnih Afroamerikanaca, problem rasizma i diskriminacije u S.A.D.-u još uvijek je ostao neriješen problem.

Izvor: Lower Guinea. Tracing African Roots | Exploring the Ethnic Origins of the Afro-Diaspora.

U potrazi za rješenjem, osnovano je Američko kolonizacijsko društvo 1816. godine, s ciljem pronalaska prostora koji bi služio kao trajno naselje bivšim afroameričkim robovima. Obala žita, otkrivena još u 15. stoljeću, bila je smatrana najpogodnijom za koloniziranje.

Sukladno tome, američki državni službenici i agenti Američkog kolonizacijskog društva poslani su na zapadnu obalu Afrike 1818. godine. Dolazak tamo rezultirao je neuspjesima u izgradnji prvotnih naselja. Međutim, nakon kasnijih pregovora s tamošnjim afričkim poglavicama – uz par prijetnji oružjima, prema nekim izvještajima – američki kolonizatori uspjeli su preuzeti Cape Mesurado 1821. godine.

Nakon tog trenutka, američka vlada počela je slati sve više Afroamerikanaca u novopostavljenu koloniju, koja je 1824. godine dobila naziv Liberija, a njezin glavni i najveći grad Monrovia, po tadašnjem predsjedniku Jamesu Monroeu, koji je novčano financirao njezin razvitak. Do početka 1828. godine, Liberija imala je svoju vladu, skup zakona i što bi se smatralo početcima njezine vanjske trgovine.

Izvor: Bowen Joney, Abeoudu; E. Holsoe, Svend; Rahl Petterson, Donald (2020), Liberia. Encyclopaedia Britannica.

Razvojem i širenjem kolonije te rastom broja stanovnika, američkoj vladi postajalo je sve teže voditi koloniju na drugom kontinentu. Unatoč američkom protivljenju njezinoj samostalnosti i prijetnjama, Liberijci su proglasili neovisnost 1847. godine i razvili ustav po uzoru na američki. Time je nastala prva republika na afričkom kontinentu, koja je jedna od rijetkih koja je proživjela sve podjele i okupacije Afrike koje su dolazile kasnije.

Izvori:

1. Bowen Joney, Abeoudu; E. Holsoe, Svend; Rahl Petterson, Donald (2020), Liberia. Encyclopaedia Britannica.

2. History of Liberia: A Time Line | 1815 to 1817 |. Library of Congress.

3.  History of Liberia: A Time Line | 1820 to 1847. Library of Congress.

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!