Milenijski bug

računalo, IT, milenij
Wikipedia

Oznaka Y2K ili Year 2000 Problem odnosi se na tzv. milenijski bug koji se javio kao potencijalna prijetnja globalnom informatičkom sustavu krajem devedesetih godina prošlog stoljeća

Datum 1. siječnja 2000. očekivao se sa strepnjom jer je postojao problem s njegovim zapisivanjem i pamćenjem na računalima. Postojala je opasnost da se sa završetkom 1999. godine prvi dan 2000. godine pogrešno zabilježi kao 1. siječnja 1900.

Računalni programi dotad su u zapisu godine pamtili samo zadnje dvije znamenke, što je donosilo znatne uštede memorije. U to vrijeme računala su imala skromne memorijske kapacitete i sličan oblik uštede je mnogo značio.

Danas je upitno koliko je prijetnja milenijskog buga bila realna i za sobom je bila povukla mnoge teorije zavjere i najave kraja svijeta, ali bitno je napomenuti kako su se u devedesetima softveri već široko koristili kao sustavi kontrole i temelji poslovanja mnogih tvrtki i institucija.

Problem se svakako bio shvatio ozbiljno jer je Bill Clinton inicirao donošenje zakona pod nazivom Year 2000 Information and Readiness Disclosure Act koji je prisilio američke tvrtke na međusobnu razmjenu podataka i rješavanje problema.

U svijetu je na ažuriranje softvera bilo ukupno potrošeno oko 300 milijardi dolara i mnoge IT tvrtke su u tom trenutku nudile veliki broj softverskih i hardverskih rješenja. Kao najjednostavnije rješenje za milenijski bug pokazalo se proširenje datuma na četveroznamenkasti broj.

Od svih najava o prestanku rada bolnica, verifikacijskih sustava kartica, banaka, tehnoloških centara ili elektrana 1. siječnja 2000. prijavljene su samo neke manje poteškoće.

Mogu se navesti primjeri grada Sheffielda u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje su pacijenticama poslane krive procjene zdravstvenog stanja, Ishikawe u Japanu gdje je oprema za praćenje radijacije doživjela kvar ili otkazivanje uređaja za kontrolu autobusnih karata u dvije države u Australiji.

Izvori:

https://www.imi.hr//~franic/y2k_hgr.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Year_2000_problem

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!