Veliki potres u Dubrovniku 1667.

Dubrovnik, potres, Dubrovačka Republika
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tafel_115a_Ragusa-Dubrovnik_-_vor_dem_Erdbeben_1667_-_Heliografie_Kowalczyk_1909.jpg

U drugoj polovici 17. stoljeća Dubrovnik se nalazi na vrhuncu moći i razoran potres koji se dogodio 6. travnja 1667. godine uzrokovat će ogromne štete u gradskoj jezgri. Dubrovnik se nalazi na vrlo trusnom području i razlog seizmičke aktivnosti je podvlačenje Jadranske mikroploče pod Vanjske Dinaride.

Snažan udar

Tog dana oko 8 i 45 ujutro Dubrovnik i okolicu pogodio je snažan potres čija se jačina danas procjenjuje na 7.6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Kratko i jako podrhtavanje tla u nekoliko je sekundi uništilo raskošne gradske palače, samostane, crkve i ostale građevine, a prema tadašnjim svjedočenjima gradske zidine su se bile zanjihale.

Dubrovačke obrambene zidine i tvrđave su jedine ostale pošteđene od oštećenja. S brda Srđ otkidale su se stijene i kotrljale te pritom uništavale sve objekte pred sobom. Kompletna opskrba vodom bila je prekinuta, a kanale su ispunili blato i prašina koja se podigla nad grad i od koje se, prema podacima iz povijesnih izvora, nebo nije moglo vidjeti.

Seizmičko djelovanje naknadno je izazvalo plimni val koji je potopio većinu brodova u gradskoj luci, dok je u narednim danima snažni vjetar uzrokovao naknadne požare u gradu koji su najprije zahvatili srušene kuće.

Posljedice

Procjenjuje se da je u tom trenutku Dubrovnik imao oko 6000 stanovnika i prema povijesnim izvorima polovina stanovništva, njih 3000, izgubila je život. Katastrofa za Dubrovnik je tim bila veća što je u epidemiji kuge samo godinu ranije grad izgubio oko 1000 stanovnika, a u trenutku potresa događao se Drugi kandijski rat u kojem su Mletačka Republika i Osmansko Carstvo grad pokušavali osvojiti.

Loša gospodarska i politička situacija i naknadne pljačke otežali su dubrovačku sanaciju velikog broja urušenih objekata, ali kroz mudru diplomaciju i uz korištenje novčanih rezervi grad se uspio podići. Dubrovnik je tada ušao u novu fazu svoje povijesti, ali njegov izgled više nikad nije bio isti.

Izvori:

https://100posto.jutarnji.hr/news/kvarner-se-trese-ali-rekord-je-na-jugu-nevjerojtanih-76-po-richteru-unistilo-je-dubrovnik

https://www.pmf.unizg.hr/_download/repository/Veliki_dubrovacki_potres_1667.pdf