Umro Vladko Maček

1964. godina

Hrvatski političar i odvjetnik Vladko Maček umro je 15. svibnja 1964. godine u Washingtonu u 85. godini života. Zapamćen je kao političar koji je bio protivnik svakog totalitarizma, i onog fašističkog i onog boljševičkog.

Bio je član Hrvatske pučke seljačke stranke od osnutka, blizak suradnik Stjepana Radića i predsjednik te stranke. S njom je želio ostvariti jedinstvo hrvatskog naroda i njegov suveren položaj u slobodnoj hrvatskoj državi.

Nakon Radićeve smrti Maček je bio predsjednik HSS-a, a pravim vođom hrvatskog naroda postaje 1935. godine, kada je pobijedio na izborima, kao i tri godine poslije. Kako bi riješio hrvatsko pitanje u Kraljevini Jugoslaviji, s premijerom Dragišom Cvetkovićem sklopio je je sporazum kojim je osnovana Banovina Hrvatska, a pritom su predstavnici HSS-a ušli u vladu ‒ Maček je bio potpredsjednik.

Početkom 1941. odbio je mogućnost proglašenja hrvatske samostalnosti pod njemačkom zaštitom, smatrajući da će pobjedom savezničkih snaga HSS preuzeti vlast u Hrvatskoj. Zauzimao se za politiku čekanja, odbijajući suradnju i s partizanima i s ustašama.

Vlasti NDH zatvarale su ga i sprečavale u političkom djelovanju, a nakon Drugog svjetskog rata odlazi u emigraciju, u kojoj ostaje do smrti, dosljedan svojim političkim idejama.