Umro Ludwig van Beethoven

1827. godina

Na današnji dan, 1827. godine, u Beču je umro jedan od najvećih skladatelja svih vremena Ludwig van Beethoven. Umro je od komplikacija nakon upale pluća, netom nakon dovršetka nekih od svojih najznačajnijih djela.

Iako je patio od progresivne nagluhosti, bio je majstor bečke klasike, autor izvornih simfonija (ukupno 9), solističkih koncerata (5), gudačkih kvarteta (17) i sonata (10 violinskih, 32 klavirska).

Ludwig van Beethoven rođen je 1770. godine u Bonnu u Njemačkoj. Njegova obitelj porijeklom je bila iz Belgije, premda su članovi uže obitelji živjeli u Njemačkoj. Beethovenov djed Lodewijk bio je posljednji član obitelji punoga flamanskoga porijekla.

Beethovenov otac je bio glazbenik, također pjevač, na Bonnskom dvoru, a majka domaćica. Otac i majka imali su sedmero djece, od kojih je samo troje preživjelo, trojica sinova. Ludwig je bio najstariji sin. Otac je imao lošu sklonost ka piću, no ipak je uspijevao podučavati mladoga Ludwiga glazbi. Imao je snažne ambicije da od Ludwiga stvori novoga Mozarta.