Umro Krešimir Ćosić

1948. godina

Jedan od legendarnih hrvatskih košarkaša i trenera te vjerojatno jedan od najboljih europskih košarkaša, Krešimir Ćosić, rođen je 1948. u Zagrebu, a umro 25. svibnja 1995. u Baltimoreu u SAD-u od raka limfoma. Ne samo da je osvojio gotovo sve što se može osvojiti u amaterskoj košarci nego je ostavio trag i u sveučilišnoj američkoj košarci.

Kao košarkaš, bio je poznat po eleganciji, vrhunskoj tehnici i taktici igre, a karijeru je počeo u KK Zadar 1965. Nastupao je i za Cibonu, igrao u Sloveniji i Italiji. Za europsku reprezentaciju igrao je šest puta, proglašen je najboljim igračem europskih prvenstava 1971. i 1975. Državno prvenstvo osvojio je šest puta, košarkaški kup četiri puta.

S Cibonom je osvojio Kup pobjednika kupova 1982. Za reprezentaciju je nastupio 303 puta, na europskom prvenstvu triput je osvojio prvo, triput drugo i jednom treće mjesto, na svjetskom prvenstvu dvaput prvo i drugo mjesto, a na Olimpijskim igrama zlatnu medalju 1980. u Moskvi i srebrne medalje 1968. u Ciudad de Méxicu i 1976. u Montrealu.

Od 1969. do 1973. igrao je u SAD-u za Sveučilište Brigham Young, gdje je danas dres s njegovim imenom na počasnomu mjestu. Bio je prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA.

Godine 1996. uvršten je u prestižnu američku Kuću slavnih košarkaša, i to kao tek treći neamerikanac, čime je američka javnost priznala veličinu i trag što ga je ostavio na kontinentu koji je ujedno i kolijevka košarkaške igre. Nakon proglašenja hrvatske neovisnosti, radio je u diplomatskoj službi kao ministar savjetnik u SAD-u.