Umro Boris Dvornik

2008. godine

Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist Boris Dvornik umro je 24. ožujka 2008. u rodnom Splitu u 69. godini života.

Sa glumom je počeo još u djetinjstvu, dok je nastupao u dječjim predstavama. Debitirao je 1960. u filmu France Štiglica Deveti krug. Svoju veliku popularnost, postignutu prvim filmom, učvršćuje tumačeći suvremene likove u komedijama Martin u oblacima i Prekobrojna te postaje jedna od velikih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije.

Nakon komedija, s velikim uspjehom počinje se pojavljivati i u filmovima s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima Most i Kad Čuješ zvona nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli.

Nastupio je u više  od 40 dugometražnih igranih filmova, u mnogim televizijskim dramama i serijama. Vrhunac popularnosti doživljava kultnim serijama Naše malo misto i Velo misto. Na nagovor Antuna Vrdoljaka uključuje se u politiku, pa je na izborima 1992. bio izabran u Hrvatski sabor. Boris Dvornik umro je u svom domu od srčanog udara.