Smrt Caravaggia

1610. godina

Na današnji dan umro je talijanski slikar Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Rođen je 29. rujna 1571. godine u malom mjestu pored Milana po kojem je dobio svoj poznati nadimak Caravaggio. Već u ranoj mladosti posjetio je Veneciju gdje se upoznao s djelima renesansnih velikana Tiziana i Giorgionea, čiji je likovni izraz utjecao na njegov kasniji rad.

U dobi od dvadeset jedne godine otišao je u Rim, gdje je u prvih nekoliko godina boravka naslikao svoja prva poznata djela. Nakon što se osamostalio kao umjetnik, Caravaggio je nastavio slikati djela vjerske tematike obilježena dramatičnim fizičkim realizmom zbog kojeg su naručitelji i publika sa zgražanjem nazivali njegove slike vulgarnima i svetogrđem. Unatoč tome, postaje jedan od najslavnijih slikara svog vremena i svojevrsni enfant terrible u društvu tadašnjeg Rima. U javnosti nije bio poznat samo po svom radu, već i po zapaljivom temperamentu koji ga je nerijetko dovodio do svađa i fizičkih sukoba.

Nakon što je 1606. u jednom takvom okršaju ubio mladog Rancuccia Tomassonija, Caravaggio je prebjegao u Napulj gdje je nastavio raditi pod zaštitom obitelji Colonna. Slijede kratki period života i rada na Malti gdje su ga malteški vitezovi dali uhititi 1608., a potom boravak na Siciliji nakon kojeg se vratio u Napulj.

Caravaggio se 1610. zaputio prema Rimu gdje je trebao dobiti službeni oprost od pape, ali je na putu preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima u mjestu Porto Ercole u Toskani. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, a datum smrti potvrdila je kasnije pronađena smrtovnica koja za uzrok smrti navodi groznicu. U nekoliko narednih stoljeća slikarevo ime palo je u zaborav, sve do 20. stoljeća kad su njegov slikarski genij i golemi utjecaj na umjetnost baroka prepoznati od strane stručnjaka.