Rodio se Menci Clement Crnčić

1865. godina

Hrvatski slikar i grafičar Menci Clement Crnčić rođen je 3. travnja 1865. u Brucku na Muri, a umro je 1930. u Zagrebu. Pučku školu pohađao je u Beču, a vojničku realku u St. Pöltenu i Hranicama u Moravskoj. Napustivši vojničko zvanje, studirao je slikarstvo u Beču.

Već na prvim slikama i prvoj izložbi slika 1891. godine ističe se njegov izniman smisao za realnost, posebno na slici Starac runi kukuruz. Česta tema njegovih slika je more, koje je prikazivao u različitim razdobljima i pojavama, a kao odličan pejsažist, slika osobitosti mnogih hrvatskih krajeva, posebno Istre, Primorja i Dalmacije.

Ipak, Crnčić je još cjenjeniji kao grafičar jer je u toj tehnici postigao profesionalnost europske razine. Portrete je radio realistički, čvrstim i odmjerenim potezom savršenog crtača. Taj se realizam nastavlja i u većim kompozicijama, a posebno su zapaženi razni zagrebački motivi. Bio je izraziti predstavnik hrvatskog realizma i jedan od onih koji su postavili temelje cjelokupnom kasnijem stvaralaštvu hrvatskih umjetnika.