Rođen Stjepan Radić

1871. godina

Točno tri godine nakon svoga brata Antuna, u Trebarjevu Desnom nedaleko Siska rođen je Stjepan Radić.

Već od rane mladosti volio je putovati te je s bratom Antunom proučavao seoski život i seosko gospodarstvo. U ranoj dobi odlučuje se posvetiti politici te zbog svojih buntovnih stavova prisiljen je napustiti nekoliko gradova, škola i sveučilišta. Uhićen je i osuđen zbog sudjelovanja u spaljivanju mađarske zastave 1895. godine.

S bratom Antunom osnovao je Hrvatsku pučku seljačku stranku. Godine 1925. pod pritiskom režima kraljevine SHS, njegova stranka koja se tada zvala Hrvatska republikanska seljačka stranka priznaje monarhiju i centralistički Vidovdanski ustav.

Radić tada ulazi u vladu a stranka opet mjenja ime u Hrvatska seljačka stranka. U proljeće 1928. godine dobiva mandat za sastav vlade, no radikali ruše njegove planove a suprotnosti u državi postaju sve veće.

Stav o rušenju cijelog društveno gospodarskog sustava Radić je izrekao javno 1928. godine u novinskom članku te je slijedeći dan radikalni poslanik, Puniša Račić pucao u zastupnike HSS-a, teško ranivši Stjepana Radića i ubivši Pavla Radića i Đuru Basaričeka. Dva mjeseca kasnije Radić je umro, a zločin u Skupštini osudio je cijeli svijet.