Rođen Ferdinand Budick

1871. godina

Trgovac, bravar, automobilist i avanturist Ferdinand Budicki rođen je 11. travnja 1871., a ostao je poznat kao prvi Zagrepčanin koji je u travnju 1901. dovezao automobil.

Izučeni bravarski zanat dopunjuje učeći za mehanički obrt, pa je u Beču sastavio vlastiti bicikl. Godine 1897., za osam mjeseci, biciklom je je prevalio 17 323 kilometra, proputovavši gotovo cijelu Europu i sjevernu Afriku. Godinu dana nakon dolaska automobilom, došao je i motorom iz Beča u Zagreb, a 1905. poletio je balonom.

Budicki je jedan od osnivača prvoga Hrvatskoga automobilskoga kluba (1906.), a premda je u Beču već 1901. dobio dozvolu, ponovo je morao polagati vozački ispit i u Zagrebu je 1910. dobio prvu vozačku dozvolu. Prvi je otvorio mehaničku radionicu u Zagrebu, a kao trgovac Budicki je najprije otvorio trgovinu bicikala i šivaćih strojeva, pa je proširio posao fonografima i gramofonima te malo kasnije automobilima i motorkotačima. Godine 1929. uvodi prve taksimetre i prve autobuse u gradu, a svojim iskustvom i duhom učinio je mnogo za napredak hrvatskoga biciklističkoga i automobilističkoga sporta.