Prva dodjela Oscara

1929. godina

U Hollywoodu, u državi Kaliforniji, Akademija za filmsku umjetnost i znanost prvi je put podijelila priznanja za najistaknutija dostignuća u domaćim i stranim filmovima – Oscare. Dobitnici su Janet Gaynor i Emil Jannings (za glumu), Frank Borzage i Lewis Milestone (za režiju) te scenarist Ben Hecht i producent Jack Warner.

Statua je izrađena od pozlaćenog britanija na crnoj metalnoj podlozi, visoka je 34 cm, teži 3,85 kg, a prikazuje viteza u art deco stilu koji drži križarski mač i stoji na vrpci filma s pet žbica. Svaka od pet žbica predstavlja originalne grane Akademije: glumce, scenariste, redatelje, producente i tehničare.

Povijesno gledano, prijenos Oscara privlačio je veći broj gledatelja kad su komercijalni hitovi bili favoriti za najbolji film. Više od 57,25 milijuna gledatelja pratilo je prijenos 1998., godine kad je trijumfirao Titanic, koji je zaradio oko 500 milijuna dolara u američkim kinima tijekom sezone Oscara.

76. dodjela Oscara na kojoj je Gospodar prstenova: Povratak kralja (dotadašnja zarada u Americi 368 milijuna dolara) osvojio 11 Oscara uključujući najbolji film privukla je 43,56 milijuna gledatelja. Najgledanija ceremonija do danas bila je 42. dodjela (najbolji film Ponoćni kauboj) koja je 7. travnja 1970. privukla 43,4 posto kućanstava.