Objavljena knjiga “Bogatstvo naroda” Adama Smitha

1776. godina

Adam Smith, na današnji dan 1776. godine, objavljuje svoju knjigu Bogatstvo naroda. Knjiga je nastala na temelju 17 godina skupljanja bilješki i istraživanju, razgovorima sa ekonomistima, a u kombinaciji sa gospodarskim i društvenim uvjetima tijekom početka industrijske revolucije.

Smith je rođen u gradu Kirkcaldy, Fife, Škotska. Njegov otac, koji se također zvao, Adam Smith, bio je odvjetnik, državni službenik, a majka Margaret Douglas kćerka lokalnog zemljoposjednika. Točan datum rođenja je nepoznat, ali zna se da je kršten 5. lipnja 1723. Malo je točnih podataka o njegovom djetinjstvu.

Bio je, nakon Johna Lockea, drugi veliki autor i mislilac klasičnog liberalizma. Živio je u Škotskoj, završio je studij moralne filozofije na Sveučilištu u Glasgowu gdje se kasnije i zaposlio kao profesor. Autor je više filozofskih djela o etici i moralu, ali njegova knjiga o ekonomiji Bogatstvo naroda smatra se prvim djelom moderne ekonomske teorije.

Smith je tu postavio temelje ne samo za ekonomiju klasičnog liberalizma, nego i za sve ostale ekonomske škole koje će stoljećima kasnije nastati.

Golem uspjeh Bogatstva naroda može se objasniti njegovim velikim ideološkim potencijalom u rušenju staroga feudalnog poretka i poticanju društvene i ekonomske modernizacije. Taj su potencijal prepoznali mnogi liberalni reformatori širom svijeta, ali su ga prepoznali i britanski vladajući krugovi, koji su Bogatstvo naroda od početka 1780-ih propagirali kao djelo koje pruža univerzalna rješenja za sve ekonomske probleme.