Zdrava prehrana – ravnoteža i umjerenost

zdravlje, gojaznost, debljina, rak
Pixabay

Ovih 10 savjeta će vam pomoći da se na praktičan način pridržavate principa pravilne prehrane, koja se bazira na raznolikosti, uravnoteženosti i umjerenosti

Pravilna prehrana nipošto ne znači da se morate odricati pojedine hrane već sva hrana može biti sastavni dio pravilne i uravnotežene prehrane pod uvjetom da je veličina porcije prilagođena našem spolu, dobi te količini i vrsti tjelesne aktivnosti. Oni koji su već savladali osnove, uvijek mogu nadopuniti svoje znanje.

Jedite raznovrsnu hranu

Za dobro zdravlje trebamo više od 40 različitih hranjivih tvari dnevno. Nijedna hrana ne može  osigurati sve hranjive tvari, zato trebamo jesti raznovrsno. Današnja opskrba hranom osigurava nam raznolikost bilo da sami pripremamo hranu ili pak koristimo prednost gotovih jela i već kuhane hrane koju donosimo kući. Uravnotežen unos je uvijek bitan! Ako ste pojeli više masnoća za ručak, smanjite njihov unos za večeru, a ukoliko ste pojeli veću količinu mesa za obrok, sutradan birajte ribu.

Temeljite svoju prehranu na hrani bogatoj raznovrsnim ugljikohidratima

Temeljite svoju prehranu na raznovrsnim ugljikohidratima. Većina ljudi ne jede dovoljno hrane kao što su kruh, tjestenina, riža, druge žitarice i krumpir.

Jedite mnogo voća i povrća

Mnogi ne jedu dovoljno voća i povrća, iako ova grupa namirnica pruža važne zaštitne hranjive tvari.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu i osjećajte se dobro

Tjelesna težina koja je optimalna za vas, ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući spol, životnu dob, tjelesnu visinu i nasljedne faktore.

Svako povećanje tjelesne težine povećava rizik od širokog raspona bolesti srca i karcinoma. Nakupljanje viška masnoće je posljedica unosa većeg broja kalorija nego što nam je potrebno.

Jedite umjerene porcije – smanjite unos hrane, nemojte ju eliminirati

Ako jedete razumne porcije, lakše je jesti svu hranu koju volite, bez da ju potpuno izbacite s jelovnika.

Jedite redovito

Preskakanje obroka, osobito doručka, može dovesti do pregladnjivanja, što često rezultira prejedanjem. Međuobrok pomaže kontroliranju gladi, ali međuobrok je samo međuobrok – nije potrebno jesti veliku količinu hrane kao za vrijeme redovitog obroka (ručak, večera).

Pijte dovoljno tekućine

Odrasli trebaju piti najmanje 1,5 litre tekućine dnevno, što često može biti i više ako je jako vruće ili smo fizički aktivni.

Krećite se!

Kao što smo rekli, previše kalorija i nedovoljno tjelesne aktivnosti može dovesti do porasta tjelesne težine. Umjerena  tjelesna aktivnost pomaže sagorjeti unesene  kalorije. Ona je također dobra za srce i krvožilni sustav te za cjelokupno zdravlje.

Počnite sada! I uvodite promjene postupno

Postupne promjene u vašem životnom stilu su puno lakše od uvođenja velikih promjena odjednom. Zapišite svu hranu i piće što ste konzumirali tijekom tri dana tokom svih obroka, međuobroka i grickalice koje ste konzumirali između obroka.

Zapamtite, sve je u ravnoteži

Nema “dobre” ili “loše” hrane, samo dobre ili loše prehrane. Ne osjećajte se krivim zbog hrane koju volite, radije ju jedite umjereno i odaberite druge namirnice koje će osigurati ravnotežu i raznolikost koje su od vitalnog značaja za dobro zdravlje.

Izvor: centarzdravlja.hr