5 neočekivanih dobrobiti crnog vina

crno vino
Foto: Pixabay

Do sada su provedena brojna istraživanja o utjecaju koji ispijanje vina u umjerenim količinama ima na naše zdravlje, a najnovije od njih je ono koje su proveli istraživači na King’s Collegeu u Londonu

Za ljubitelje vina iz Londona stižu dobre vijesti. Naime, istraživači su otkrili da je crno vino dobro za zdravlje crijeva i da može pomoći u snižavanju kolesterola, ali samo ako u dva tjedna popijete jednu čašu ovog pića.

Za blagotvoran učinak crnog vina na naše zdravlje zaslužni su polifenoli koji se nalaze u koži grožđa koja se koristi u proizvodnji crnog vina, piše Telegraph. Budući da postoje neke sitne razlike u proizvodnji crnog i bijelog vina, bijelo ne donosi jednake zdravstvene dobrobiti koje ćemo spomenuti u nastavku.

Vjerojatno ste već čuli za neke od prednosti crnog vina, ali jeste li znali da ono može biti dobro za zdravlje zubi ili za održavanje vitke linije? Sljedećih pet zdravstvenih dobrobiti koje donosi crno vino možda vaš učini ljubiteljem ovog pića iako ga do sada niste imali običaj ispijati.

1. Dobro je za eliminaciju bakterija

Iako se mnogi žale zbog mrlja koje ostaju na zubima nakon ispijanja crnog vina, ono bi zapravo moglo biti dobro za naše zube. Španjolski znanstvenici su tijekom jednog od prijašnjih istraživanja u različite tekućine uronili kulture bakterija koje uzrokuju dentalne bolesti i otkrili da je crno vino najučinkovitije u eliminaciji bakterija iz usne šupljine.

2. Pomaže u očuvanju mentalnog zdravlja

Kod osoba koje umjereno konzumiraju crveno vino postoji manja šansa od razvoja demencije, posebno Alzheimerove bolesti, pokazalo je istraživanje provedeno na Centralnom institutu za mentalno zdravlje u Mannheimu u Njemačkoj.

3. Poboljšava ravnotežu

Doduše, do ove se tvrdnje došlo provođenjem eksperimenta nad laboratorijskim miševima kod kojih je prehrana bogata resveratrolom – spojem koji se nalazi u crnom vinu – tijekom vremena dovela do poboljšanja ravnoteže.

4. Pomaže u održavanju vitke linije

Prema izvješću iz Arhiva interne medicine iz 2010. godine, navodno je kod žena koje su pile umjerenu količinu alkohola uz obroke postojala manja šansa za pretilost u srednjoj dobi, a najmanje problema s viškom kilograma imale su žene koje su pile crno vino. Autori tog izvješća kažu kako su kod ispitanica primijetili porast potrošnje energije nakon konzumiranja alkohola.

5. Produljuje život

Istraživanje sugerira da bi resveratrol zbog sposobnosti suzbijanja molekula koje uzrokuju upale, kao i spojeva u krvi koji ometaju proizvodnju inzulina, mogao pomoći u produljenju životnog vijeka. No, kao i u svim ostalih slučajevima, vino treba piti u umjerenim količinama.