5 jednostavnih aktivnosti koje su izvrsne za zdravlje i održavanje težine

žena, vježbanje, vježbe, plank, tjelesna aktivnost
Foto: Pexels

Osim što povećava rizik od obolijevanja od različitih bolesti, tjelesna neaktivnost ima iznimno loše djelovanje i na psihičko zdravlje

Iako svijest o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na naše zdravlje raste, oko 60 posto odraslih osoba i dalje je neredovito aktivno ili potpuno neaktivno, a zabrinjavajući podatak je taj da su i djeca u Hrvatskoj sve više tjelesno neaktivna.

Tjelesna aktivnost prevenira ili odgađa pojavu kroničnih bolesti te smanjuje rizik za pojavu bolesti kao što su pretilost, visoki krvni tlak, povišen šećer u krvi, povišen kolesterol, depresivno raspoloženje itd.

Osim toga, ima i pozitivan učinak na zdravstveno i socijalno ponašanje (prestanak pušenja, smanjenje konzumiranja alkohola, stvaranje pozitivnije slike o sebi, bolja integracija u socijalne grupe i slično).

Koliko je tjelesne aktivnosti potrebno

Stručnjaci za postizanje i očuvanje dobrog zdravlja preporučuju provođenje tjelesne aktivnosti barem 30 minuta dnevno, nekoliko dana u tjednu, a na Harvardu su napravili popis aktivnosti koje učinkovito doprinose kontroli tjelesne težine, poboljšanju ravnoteže i opsega pokreta u zglobovima, jačanju kostiju, zaštiti zglobova i sprječavanju problema s pamćenjem te smanjenju rizika od razvoja niza mentalnih oboljenja.

Stručnjaci s Harvarda smatraju kako sljedećih 5 aktivnosti mogu pomoći u održavanju tjelesne kondicije i forme te smanjenju rizika od razvoja niza bolesti, bez obzira na dob osoba koje ih prakticiraju.

1. Plivanje

Plivanje bi se moglo smatrati savršenom tjelesnom aktivnošću. Aktivnost u vodi smanjuje pritisak na zglobove tako da se možemo lakše kretati, stoga je plivanje posebno dobro za osobe koje boluju od bolesti zglobova. Osim toga, pokazalo se da značajno doprinosi poboljšanju mentalnog stanja i popravlja raspoloženje.

Plivanjem, ali i raznim drugim aktivnostima u vodi, poput vodenog aerobika, možemo sagorjeti značajan broj kalorija i poboljšati tonus mišića.

2. Tai Chi

Ova kineska borilačka vještina koja kombinira pokrete i opuštanje dobra je i za tijelo i za um. Naziva se i ‘meditacijom u pokretu’, a sastoji se od niza gracioznih pokreta kod kojih se lagano prelazi iz jednog u drugi. Budući da postoje različiti stupnjevi, Tai Chi je dostupan i početnicima i iskusnim vježbačima. Posebno je dobar za starije osobe jer poboljšava ravnotežu, a to je nešto što gubimo sa starenjem.

3. Trening snage

Ova aktivnost nije rezervirana samo za muškarce i dizanje utega vas neće učiti previše nabildanima, nego će ojačati vaše mišiće. Mišići također pomažu u sagorijevanju kalorija, pa što više mišićnog tkiva imate – više ćete kalorija trošiti. Prije nego krenete s treningom snage naučite kako pravilno izvoditi vježbe, a nakon toga krenite s manjim težinama pa postupno povećavajte opterećenje.

4. Hodanje

Ovo je jednostavna, ali svejedno moćna aktivnost. Hodanjem možemo održati formu, kontrolirati razinu kolesterola, ojačati kosti, održati krvni tlak na zdravoj razini, umanjiti rizik od niza različitih bolesti i popraviti raspoloženje. Nizom studija je dokazano da redovitim hodanjem također možemo poboljšati pamćenje i smanjiti rizik od zaboravljanja koje se veže uz starenje.

Prednost ove aktivnosti je i to što ne trebate ništa osim para kvalitetnih tenisica. U početku možete krenuti s 10 do 15 minuta hodanja dnevno, a s vremenom možete pojačati tempo i udaljenost.

5. Kegelove vježbe

Ove vježbe vam neće pomoći da izgledate bolje, ali ćete postići nešto korisno, a to je jačanje mišića zdjelice koji podupiru mjehur. Jaki mišići u ovom dijelu tijela pomažu u prevenciji inkontinencije. Iako ih se češće preporučuje ženama, Kegelove vježbe imaju određene koristi i za zdravlje muškaraca.

Za pravilnu izvedbu Kegelovih vježbi potrebno je kontrahirati mišiće koje inače kontrahirate u situacijama kada pokušavate zadržati urin ili ne ispustiti plin. Zadržite stisak dvije do tri sekunde pa se zatim opustite. Pobrinite se da su svi mišići dna zdjelice sasvim opušteni. Postupak ponovite desetak puta, a tijekom dana pokušajte napraviti 4 do 5 serija ovih vježbi.

Fizičku aktivnost uvijek treba prilagoditi dobi, zdravstvenom stanju i vlastitim sposobnostima. Osobe koje boluju od određenih bolesti trebale bi se konzultirati s liječnikom prije obavljanja bilo kakvih složenijih tjelesnih aktivnosti.