Superhrana: 7 namirnica koje je lako uključiti u svakodnevnu prehranu

zobena kaša, superhrana
Foto: Pixabay

Superhrana je u zadnjih nekoliko godina postala trend, a riječ je o namirnicama koje zdravstveni izvori propagiraju kao hranu s visokom koncentracijom tvari koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje

Zbog posebno visokog sadržaja određenih vitamina, minerala i fitonutrijenata, superhranom se smatra oko stotinu namirnica. Velikim dijelom je riječ o egzotičnim namirnicama koje su uglavnom preskupe da bismo ih uklopili u našu svakodnevnu prehranu, zato smo u nastavku izdvojili nekoliko pristupačnijih, koje su odličan temelj za početak uključivanja zdravih namirnica u prehranu.

1. Bobičasto voće

bobičasto voće, superhrana
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay

Borovnice, brusnice, maline, kupine, šumske jagode – svaka od ovih vrsta bobičastog voća dijeli ista, vrlo snažna pozitivna svojstva. Bobičasto voće je niskokalorično i bogato antioksidansima, bioaktivnim tvarima i cijenjenim flavonoidima. Flavonoidi su čuvari našeg imuniteta i smatra se kako su vrlo učinkoviti u prevenciji malignih bolesti.

2. Batat

batat, superhrana

Batat je jedna od namirnica koja se često konzumira kod svih populacija koje se smatra najzdravijima i najdugovječnijima na svijetu. Ima nisku kalorijsku vrijednost, a bogat je flavonoidima, vitaminima, vlaknima i sporo probavljivim ugljikohidratima. Ima antiupalno i antikancerogeno djelovanje, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i razine šećera u krvi te u očuvanju zdravlja mozga i živčanog sustava, kao i kardiovaskularnog sustava.

3. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice pomažu smanjiti količinu štetnih tvari u organizmu, pomažu u borbi sa žučnom kiselinom, smanjuju rizik od nastanka karcinoma, pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka i vrijedan su saveznik u borbi s raznim kožnim bolestima poput psorijaze ili atopijskog dermatitisa.

Zobene pahuljice možete jesti s jogurtom, dodavati ih u smoothie, kuhati s mlijekom ili usitnjene koristiti umjesto brašna.

4. Špinat

Špinat je lakoprobavljiva namirnica niske energetske vrijednosti, a njegova najveća vrijednost nalazi se u bogatstvu vitamina i mineralnih sastojaka. Špinat sadrži antioksidans lutein koji istraživači vežu uz poboljšanje funkcije pamćenja, učenja i odlučivanja. Osim toga, konzumacija namirnica koje osiguravaju unos 6 mg luteina dnevno umanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije.

5. Orašasti plodovi

orašasto voće
Foto: R391n4/Pixabay

Orašasti plodovi obiluju vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Izvrstan su izvor vitamina E za koji je poznato da štiti od upala i pridonosi boljim kognitivnim sposobnostima. Osim toga, obiluju magnezijem i selenom. Na popisu najzdravijeg orašastog voća nalaze se bademi, lješnjaci, pistacije i orasi.

6. Kakao

kakao u prahu
Foto: janiceweirgermia/Pixabay

Kakao prah je bogat izvor flavonoida – spojeva za koje je poznato da poboljšavaju krvnu sliku, zdravlje srca i oralno zdravlje. Sadrži i aminokiselinu triptofan koja potiče proizvodnju serotonina, a poznato je da serotonin potiče osjećaj sreće.

Važno je koristiti onaj sirovi s barem 70% kakaa.

7. Chia sjemenke

chia sjemenke
Foto: Monofocus/Pixabay

Chia sjemenke su najbolji izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Opskrbljuju tijelo vitaminima A, B, E i D te mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, cinkom, manganom i željezom.

Pomažu kod dijabetesa, poboljšavaju zdravlje krvnih žila, štite probavu i čiste crijeva, jačaju zube i kosti, opskrbljuju tijelo kvalitetnim bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama, poboljšavaju san i pomažu kod mršavljenja. Imaju prednost nad lanenim sjemenkama, koje su također dobar izvor omega-3 kiselina, zbog toga što se ne moraju usitnjavati radi optimalnog učinka.