Superhrana je u zadnjih nekoliko godina postala trend, a riječ je o namirnicama koje zdravstveni izvori propagiraju kao hranu s visokom koncentracijom tvari koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje
Zbog posebno visokog sadržaja određenih vitamina, minerala i fitonutrijenata, superhranom se smatra oko stotinu namirnica. Velikim dijelom je riječ o egzotičnim namirnicama koje su uglavnom preskupe da bismo ih uklopili u našu svakodnevnu prehranu, zato smo u nastavku izdvojili nekoliko pristupačnijih, koje su odličan temelj za početak uključivanja zdravih namirnica u prehranu.
1. Bobičasto voće
Borovnice, brusnice, maline, kupine, šumske jagode – svaka od ovih vrsta bobičastog voća dijeli ista, vrlo snažna pozitivna svojstva. Bobičasto voće je niskokalorično i bogato antioksidansima, bioaktivnim tvarima i cijenjenim flavonoidima. Flavonoidi su čuvari našeg imuniteta i smatra se kako su vrlo učinkoviti u prevenciji malignih bolesti.
2. Batat
Batat je jedna od namirnica koja se često konzumira kod svih populacija koje se smatra najzdravijima i najdugovječnijima na svijetu. Ima nisku kalorijsku vrijednost, a bogat je flavonoidima, vitaminima, vlaknima i sporo probavljivim ugljikohidratima. Ima antiupalno i antikancerogeno djelovanje, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i razine šećera u krvi te u očuvanju zdravlja mozga i živčanog sustava, kao i kardiovaskularnog sustava.
3. Zobene pahuljice
Zobene pahuljice pomažu smanjiti količinu štetnih tvari u organizmu, pomažu u borbi sa žučnom kiselinom, smanjuju rizik od nastanka karcinoma, pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka i vrijedan su saveznik u borbi s raznim kožnim bolestima poput psorijaze ili atopijskog dermatitisa.
Zobene pahuljice možete jesti s jogurtom, dodavati ih u smoothie, kuhati s mlijekom ili usitnjene koristiti umjesto brašna.
4. Špinat
Špinat je lakoprobavljiva namirnica niske energetske vrijednosti, a njegova najveća vrijednost nalazi se u bogatstvu vitamina i mineralnih sastojaka. Špinat sadrži antioksidans lutein koji istraživači vežu uz poboljšanje funkcije pamćenja, učenja i odlučivanja. Osim toga, konzumacija namirnica koje osiguravaju unos 6 mg luteina dnevno umanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije.
5. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi obiluju vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Izvrstan su izvor vitamina E za koji je poznato da štiti od upala i pridonosi boljim kognitivnim sposobnostima. Osim toga, obiluju magnezijem i selenom. Na popisu najzdravijeg orašastog voća nalaze se bademi, lješnjaci, pistacije i orasi.
6. Kakao
Kakao prah je bogat izvor flavonoida – spojeva za koje je poznato da poboljšavaju krvnu sliku, zdravlje srca i oralno zdravlje. Sadrži i aminokiselinu triptofan koja potiče proizvodnju serotonina, a poznato je da serotonin potiče osjećaj sreće.
Važno je koristiti onaj sirovi s barem 70% kakaa.
7. Chia sjemenke
Chia sjemenke su najbolji izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Opskrbljuju tijelo vitaminima A, B, E i D te mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, cinkom, manganom i željezom.
Pomažu kod dijabetesa, poboljšavaju zdravlje krvnih žila, štite probavu i čiste crijeva, jačaju zube i kosti, opskrbljuju tijelo kvalitetnim bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama, poboljšavaju san i pomažu kod mršavljenja. Imaju prednost nad lanenim sjemenkama, koje su također dobar izvor omega-3 kiselina, zbog toga što se ne moraju usitnjavati radi optimalnog učinka.