12 razloga zašto u svoju prehranu trebamo uključiti lanene sjemenke

lanene sjemenke
Foto: Pezibear/Pixabay

Lanene sjemenke su najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, bolji čak i od najpoznatijeg izvora tih kiselina – ribljeg ulja

Sjemenke lana ubrajaju se u sami vrh supernamirnica, a razlog tomu je činjenica da ove sjemenke sadrže desetke hranjivih tvari. Neke od njih su palmitinska, oleinska (omega-9), linolna (omega-6) i omega-3 ili alfa linolenska kiselina.

Osim toga, ove sjemenke sadrže i karoten, fitosterole te vitamine B1, B2, C i E, a od minerala su zastupljeni bakar, cink, fosfor,kalcij, kalij, magnezij, natrij, selen i željezo. Uz to su bogate i topivim vlaknima i ligninom – iznimno važnim antioksidansom za koji je otkriveno da ima antikancerogena svojstva, osobito kad su u pitanju karcinom debelog crijeva i dojke.

Lanene sjemenke sadrže sve što našem organizmu treba, a u nastavku provjerite zašto su zavrijedile visoko mjesto na popisu supernamirnica i zašto bismo ih trebali konzumirati:

 1. Pomažu u prevenciji moždanog udara
 2. Reguliraju razinu šećera u krvi
 3. Preventivno djeluju na nastanak ateroskleroze
 4. Štite naše srce i krvožilni sustav
 5. Smanjuju mogućnost nastanka artritisa
 6. Potiču rad probave
 7. Imaju blagotvorno djelovanje na metabolizam
 8. Smanjuju mogućnost nastanka žučnih kamenaca
 9. Pomažu u rješavanju viška kilograma
 10. Ublažavaju simptome menopauze kod žena
 11. Smanjuju razinu lošeg kolesterola
 12. Poboljšavaju zdravlje kose, kože i noktiju

Kako konzumirati lanene sjemenke

zdravi doručak, lanene sjemenke, jogurt
Foto: esigie/Pixabay

Sjemenke lana najčešće se jedu za doručak, ali mogu se dodavati i kolačima i kruhu. Međutim, treba imati na umu da se termičkom obradom velikim dijelom uništavaju ljekovita svojstva lana.

Preporučena količina je jedna do dvije jušne žlice sjemenki dnevno. Lanene sjemenke i jogurt su jedna od najboljih kombinacija za doručak, jer u tom slučaju postaju emulzija i lakše se probavljaju.

Lanene sjemenke se cijele ili mljevene mogu dodavati raznim jelima poput salata, umaka i juha itd.