Što razlikuje ‘običan’ virus od ostalih?

SARS, svinjska gripa, koronavirus
https://pixnio.com/science/microscopy-images/coronavirus-oc43-virions

Prema britanskoj liječnici Sarah Jarvis, postoje tri simptoma koja ukazuju da se radi o korona virusu. Ukoliko imamo te simptome, kaže, neophodno se testirati.

Upravo su ti simptomi ono što razlikuje obične viruse od COVID-19.

“Curenje nosa, zapušen nos i upala grla mnogo se rjeđe javljaju kod korona virusa nego kod prehlade. Ako imate ove simptome, a nemate povišenu temperaturu, novi kontinuirani kašalj, koji traje duže od sat vremena, ili tri značajna napada u 24 sata, ili gubitak mirisa i ukusa, ne trebate se testirati na COVID-19”, izjavila je, kako prenosi Al Jazeera.

Pojava simptoma – 2 do 12 dana

Iako se, kako navodi, simptomi javljaju u prosjeku pet dana nakon što je osoba bila izložena virusu, simptomi se mogu pojaviti već od drugog pa sve do dvanaestog dana nakon izlaganja virusu.

“Uopćeno govoreći, začepljen nos, kihanje i curenje nosa karakterističniji su za prehladu, a simptomi se mogu pojaviti dva do tri dana nakon izlaganja, traju samo nekoliko dana i obično su blage težine”, kazala je Jarvis.

Za razliku od korona virusa, kod obične se prehlade rijetko javljaju izražen umor i problemi s disanjem, što je zato češta pojava kod osoba zaraženih virosom COVID-19.

IZVOR: Al Jazeera

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!