LED rasvjeta je energetski učinkovita i jeftina, ali je štetna za zdravlje

LED, svjetlo, lampa
Plava svjetlost iz LED rasvjete može oštetiti mrežnicu oka i narušiti prirodni ritam spavanja, upozorili su iz francuske Agencije za hranu, zaštitu okoliša, zdravlje i sigurnost na radu ANSES

Stručnjaci su odvojeno proučavali utjecaj akutne izloženosti LED svjetlima visokog intenziteta i kronične izloženosti izvorima manjeg intenziteta. Ustanovljeno je da kronična izloženost, iako je manje opasna, može ubrzati starenje tkiva mrežnice, doprinijeti smanjenju oštrine vida i povećati rizik od pojave makularne degeneracije oka.

U izvješću stoji da LED zasloni prijenosnih računala, tableta i pametnih telefona ne predstavljaju opasnost za oštećenje oka, ali upozorava se na opasnost od jakih žarulja koje se koriste u svjetlima nekih automobila.

Iako digitalni uređaji ne predstavljaju veliku opasnost za zdravlje očiju, oni mogu narušiti naš biološki ritam, a time i obrasce spavanja, osobito ako ih koristimo noću ili u tamnom okruženju, upozorili su iz agencije.

Ometanje biološkog ritma pospješuje metaboličke poremećaje kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i neki oblici raka, a stručnjaci upozoravaju i na stroboskopski efekt u nekim LED svjetlima koji je izazvan fluktuacijama električne energije i može uzrokovati zamor, glavobolje i povećati rizik od nesreća.

LED tehnologiji je zbog energetske učinkovitosti, dugotrajnosti i niskih cijena bilo potrebno samo jedno desetljeće za preuzimanje polovice tržišta rasvjete, a stručnjaci predviđaju daljnji rast udjela koji bi do kraja 2020. godine mogao prijeći i 60 posto.

LED žarulje za istu količinu svjetla koriste samo jednu petinu energije koja je potrebna klasičnoj žarulji.

Proizvođačima automobila treba uvesti ograničenja

U proizvodnji štednih žarulja koje emitiraju bijelu svjetlost kombiniraju se LED izvori svjetla s kratkom valnom duljinom poput plave i ultraljubičaste svjetlosti te žuti premazi fosfora. Što je svjetlo iz žarulje bjelje ili ‘hladnije’, veći je udio plave svjetlosti u spektru.

LED svjetla prisutna su svugdje oko nas, a ANSES preporučuje da pri kupnji kućne LED rasvjete birate ‘toplu bijelu’ led rasvjetu te da ograničite izloženost LED izvorima s visokim udjelom plavog svjetla i izbjegavate korištenje uređaja s LED zaslonom prije spavanja.

Također su napomenuli da je svjetlost nekih žarulja u prednjim svjetlima automobila prejaka i da je za proizvođačima potrebno uvesti ograničenja. Osim toga, dotaknuli su se i sunčanih naočala te nekih filtera u čiju djelotvornost sumnjaju kad je u pitanju filtriranje plave svjetlosti.

Izvor: France24