Jeste li znali koliko je štetno plavo svjetlo iz ekrana naših uređaja?

rad, plavo svjetlo, hev svjetlost, pametni uređaji
Pixabay / fancycrave1
Svjetlost plavičastog spektra je korisna za vrijeme dana jer podiže raspoloženje i pozornost te skraćuje vrijeme reakcije, ali noću je štetna

Ako provodite sate uz računalo, sigurno vam se nekad dogodilo da vas oči peckaju, žare ili suze te da postanu crvene, a ponekad se javi i glavobolja. Svi znamo da nije dobro provoditi previše vremena uz ekrane naših uređaja, a dodatan razlog je i plava svjetlost koju oni emitiraju.

Osim što je prisutna u sunčevoj svjetlosti, HEV svjetlost (High energy visible light) emitiraju i žarulje, a ima je i u bijelom LED svjetlu koje je prisutno u ekranima monitora, televizora, računala, tableta, smartphonea i drugih digitalnih uređaja.

Svjetlost plavičastog spektra je korisna za vrijeme dana jer podiže raspoloženje i pozornost te skraćuje vrijeme reakcije, ali noću je štetna. Narušava bioritam našeg organizma koji je usklađen s pojavom dana i noći i koji se donekle prilagođava čimbenicima u okolišu, a najvažniji od njih je pojava dnevnog svjetla.

Najviše šteti mlađim osobama

Plavo svjetlo suzbija proizvodnju melatonina koji je jedan od glavnih regulatora našeg bioritma i tijelo pod njegovim utjecajem funkcionira kao po danu. Dugotrajno narušavanje bioritma može dovesti do negativnih učinaka na naše zdravlje.

Dugotrajna izloženost plavom svjetlu dovodi i do propadanja naših vidnih stanica, a najviše šteti mlađim osobama. Naime, leća oka s vremenom postaje sve žuća i tako djelomično štiti vidne stanice od UV i HEV svjetla, ali taj prirodni mehanizam zaštite postaje učinkovit tek nakon 20. godine života.

Postoji nekoliko načina na koje se možete zaštititi od plave svjetlosti, a jedan od njih su naočale čija stakla imaju poseban sloj koji ne propušta plavo svjetlo pa tako pomažu da manje naprežemo oči.

Drugi način su aplikacije koje možete instalirati na svoja računala i pametne telefone. Sve te aplikacije su jako jednostavno za korištenje i pomoću njih možete filtrirati boju. Neki od pametnih telefona u sebi već imaju opciju filtriranja plavog svjetla.

Ipak, najbolje bi bilo svaku večer barem pola sata prije spavanja ostaviti elektroničke uređaje po strani.