Je li keto dijeta dobra ili ne? Evo što liječnici kažu

rajčica, avokado, jaje, keto dijeta
Foto: zuzyusa/Pixabay

Keto dijeta pogrešno zabranjuje mnoge zdrave namirnice koje su povezane s dugovječnošću, poput grahorica i cjelovitih žitarica

Keto dijeta zasniva se na planu prehrane koji je osmišljen tako da tijelo dovede u stanje ketoze i uzrokuje to da se kao primarni izvor energije troše masne kiseline, što je jednako načinu sagorijevanja masnoća koji se pokreće kada se osoba izgladnjuje.

Dakle, u normalnim uvjetima tijelo kao primarni izvor energije koristi ugljikohidrate, a s obzirom na to da oni koji su na keto dijeti konzumiraju jako malo ugljikohidrata, a dosta masti, tijelo je primorano pronaći drugi izvor energije – u ovom slučaju masne kiseline.

Eliminacijom ugljikohidrata iz prehrane dolazi do pada inzulina i rasta glukagona, a to za posljedicu ima povećano otpuštanje slobodnih masnih kiselina iz masnih stanica i njihovo pojačano sagorijevanje u jetri. Kao nusprodukt tog procesa nastaju ketoni.

Mnoge poznate osobe kunu se u keto dijetu i tvrde da zaista pomaže kod gubitka kilograma, ali i u eliminaciji tzv. mentalne magle (nesposobnosti koncentracije, donošenja odluka ili pamćenja jednostavnih stvari).

Međutim, liječnik i profesor sa Sveučilišta u New Yorku Shivam Joshi kaže kako keto dijeta pogrešno zabranjuje mnoge zdrave namirnice koje su povezane s dugovječnošću, poput grahorica i cjelovitih žitarica.

Izbaciti rafinirane ugljikohidrate, ali ne i cjelovite žitarice, voće, povrće i grahorice

Joshi je jedan od autora mišljenja koje je nedavno objavljeno u medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine, u kojem tvrdi kako “entuzijazam nadmašuje dokaze” kada je u pitanju plan prehrane s visokim udjelom masti. Dodaje i to da nisu svi ugljikohidrati loši te da ljudi čine grešku kada ih sve smatraju takvima i u potpunosti izbacuju iz prehrane.

Joshi se slaže s tim da iz prehrane treba izbaciti rafinirane ugljikohidrate koji ne sadrže vlakna i nisu korisni, ali ne i cjelovite žitarice, grahorice, leću, povrće i voće. S njim se slažu i nutricionisti jer ljudi koji konzumiraju cjelovite žitarice poput smeđe riže, zobi ili kvinoje žive zdravije i dulje te čak mogu umanjiti rizik od nastanka nekih smrtonosnih bolesti.

Još nije sasvim jasno je li ova dijeta sigurna za većinu ljudi

Keto dijeta nije nikakva novost, ljudi već dugi niz godina prakticiraju različite vrste planova prehrane s visokim udjelom masti, a ketogena dijeta se 1920-ih godina počela koristiti u liječenju epileptičnih napada. Međutim, s obzirom na to da je do sada nije prakticirao veliki broj ljudi, ne postoji dovoljno literature o ovoj dijeti, niti su provođene dugotrajne studije nad većom skupinom ljudi kako bi se utvrdilo je li ona sigurna.

Jedna od rijetkih objavljenih studija o keto dijeti odnosi se na skupinu djece koja je bolovala od epilepsije, a kod koje je primijećeno kako je tijekom ove dijete dolazilo do porasta tzv “lošeg” kolesterola, dok bi se razina “dobrog” kolesterola smanjivala. Zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva zbog zatajenja srca, dok su manje fatalne posljedice uključivale pojavu bubrežnih kamenaca i manjak željeza u krv.

Kardiolog Ethan Weiss koji sam prakticira keto dijetu slaže se kako još nije sasvim jasno je li ova dijeta sigurna za sve ljude, ali smatra da većina ne bi trebala imati nikakvih problema.

Postoje tisuće objavljenih tekstova o raznim dijetama i jedno je sigurno – za nijednu od njih ne možemo reći da u potpunosti odgovara većini ljudi. No, iako ne postoji idealna dijeta za sve ljude, nutricionisti se slažu da postoji idealan obrok za svakoga, a on uključuje puno svježeg povrća bogatog vlaknima.