Popularne dijete i njihove skrivene zamke

popularne dijete, atkinsova dijeta, keto dijeta, un dijeta, dukan dijeta
Foto: StockSnap/Pixabay
Proljeće je već pred vratima, a s dužim i toplijim danima postajemo motiviraniji za uvođenje određenih promjena poput, primjerice, promjene izgleda

Dok neki ljudi kombinacijom tjelovježbe i pravilne prehrane mjesecima rade na svom izgledu, drugi se u želji da za što kraće vrijeme ostvare željene rezultate odlučuju za popularne dijete.

Takve dijete obećavaju spektakularne rezultate za kratko vrijeme, ali svaka od njih ima određene nedostatke i može biti opasna po zdravlje.

Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta bazirana je na smanjenom unosu ugljikohidrata. U prvoj fazi dijete unos ugljikohidrata ograničen je na samo 20 grama dnevno.

Ova dijeta u početnoj fazi za mnoge može biti šok jer kod osoba koje inače konzumiraju veće količine ugljikohidrata, ili kod onih koji pate od hipoglikemije, ne postoji mogućnost brze proizvodnje glukoze potrebne za normalan rad mišića i mozga. Zbog toga dolazi do nervoze, iznenadnih osjećaja umora, slabosti i razdražljivosti.

S obzirom na to da Atkinsonova dijeta nema ograničenja kada je u pitanju unos proteina, ona se ne preporučuje osobama koje imaju problema s bubrezima i osobama koje boluju od osteoporoze. Stručnjaci upozoravaju da visokoproteinske dijete mogu utjecati na ubrzavanje osteoporoze i stvaranje bubrežnih kamenaca.

Dukan dijeta

Dukan dijeta je visokoproteinska dijeta u koju se s vremenom uvode ugljikohidrati. Iako ova popularna dijeta već u prvim danima dovodi do većeg gubitka kilograma, način prehrane koji nalaže ova dijeta može uzrokovati manjak minerala, vitamina i antioksidansa, što onda dovodi do lakših oboljenja i zdravstvenih problema.

Osim toga, kao i kod Atkinsove dijete, smanjeni unos ugljikohidrata u početnoj fazi dovodi do nervoze, slabosti, umora i razdražljivosti. Također, osobe koje su jako aktivne neće imati energije za treninge i oporavak.

UN dijeta

UN dijeta se provodi 90 dana, a po točno utvrđenom rasporedu za to razdoblje ponavljaju se “proteinski dan”, “škrobni dan”, “dan ugljikohidrata”, “voćni dan” te “vodeni dan” kada se pije isključivo voda.

Ova dijeta šokira organizam pa je vrlo učinkovita u skidanju kilograma, ali povratkom na uobičajenu prehranu nakon tih 90 dana postoje velike šanse da se izgubljeni kilogrami vrate.

Neprirodna raspodjela nutrijenata šokira organizam što može dovesti do anemije, a može doći i do gubitka kalcija, avitaminoze te kroničnog nedostatka esencijalnih masnih kiselina.

Osim toga, neprirodno razdvajanje namirnica može dovesti do opterećenja probave i štitnjače, što dugoročno može dovesti do problema kada je ukupno funkcioniranje organizma u pitanju.

Ketogena dijeta

Ketogena ili keto dijeta podrazumijeva veći unos masti s umjerenim do niskim unosom proteina te niskim unosom ugljikohidrata. Dugotrajno provođenje ovakvih dijeta može dovesti do ketoacidoze, odnosno nakupljanja ketonskih tijela u krvi, a povećava se opterećenje jetre i bubrega. Kod osoba se javljaju neugodan zadah i miris tijela po mokraći ili acetonu.

Povećanim unosom proteina životinjskog podrijetla povećava se i unos zasićenih masnih kiselina što može dovesti do hiperlipidemije, povećanja masnoće u krvi i razvoja krvožilnih bolesti.

Popularne dijete neće dugoročno riješiti problem viška kilograma ako niste spremni nezdrave prehrambene navike zamijeniti zdravima. Tek nakon stjecanja zdravih prehrambenih navika moguće je održati željenu formu.