Evo zašto je važno pripaziti na to koje ugljikohidrate unosimo

šareni macaroonsi u zdjeli, ugljikohidrati
Foto: Pexels/Pixabay

Zbog uloge koju imaju u našem organizmu ugljikohidrate ne smijemo izbjegavati, ali trebamo pripaziti što unosimo

Ugljikohidrati su za naše tijelo poput goriva koje mu je potrebno da bi moglo funkcionirati. Na primjer, mozak i crvene krvne stanice koriste glukozu, jedan od jednostavnih ugljikohidrata, kao glavni izvor energije.

Dakle, njihova osnovna uloga je osigurati energiju svakoj tjelesnoj stanici, ali pri unosu ugljikohidrata važno je biti umjeren. Naime, američki znanstvenici sa Sveučilišta Columbia došli su do otkrića da je pretjerani unos ugljikohidrata povezan s povećanjem rizika od nesanice.

To se pogotovo odnosi na namirnice s visokim glikemijskim indeksom koje uzrokuju nagli porast šećera u krvi, a kada razina šećera u krvi naglo poraste tijelo reagira oslobađanjem inzulina, hormona koji služi za regulaciju šećera u krvi. Pad šećera u krvi koji nastaje kao posljedica lučenja inzulina može dovesti do oslobađanja hormona poput kortizola i adrenalina, a oni mogu omesti san.

U studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition sudjelovalo je oko 50.000 ispitanika, a veza između pretjeranog unosa ugljikohidrata i nesanice bila je izraženija kod žena, posebno kod onih koje su prošle menopauzu.

S obzirom na ulogu koju imaju u našem organizmu i to da nutricionisti naglašavaju kako bi se 50-60% ukupnog dnevnog kalorijskog unosa trebalo odnositi na ugljikohidrate, očito je da ne smijemo izbjegavati unos ugljikohidrata, ali zato je važno je pažljivo birati što ćemo unositi.

Iako tijelo sve ugljikohidrate koristi na isti način, preporučuje se izbjegavati jednostavne ugljikohidrate poput običnog šećera i ostalih zaslađivača, smanjiti konzumaciju voćnih sokova i umjesto toga jesti što više svježeg voća te pokušati unositi što više složenih ugljikohidrata koji uključuju i veliku količinu vlakana (npr. smeđa riža, crni kruh, žitarice. svježe, sirovo ili slabije termički obrađeno povrće).