Kako smanjiti unos šećera

zdravlje, unos šećera,čokolada
Pixabay
Konzumacija čokolade potiče lučenje endorfina koji potiče dobro raspoloženje i osjećaj sreće pa nije ni čudno da nam je teško provesti odluku o manjem unosu šećera

Smanjivanje unosa šećera je svakako dobra odluka jer dugoročno gledano donosi niz zdravstvenih benefita te pomaže u regulaciji tjelesne težine i boljem općem zdravlju.

Ako ste donijeli odluku da ćete slatko u svim oblicima izbaciti iz prehrane, u nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da tu odluku održite kroz duži vremenski period.

Osvijestite problem

Možda zvuči kao otrcana fraza, ali rješavanje svakog problema počinje od trenutka kada priznamo da problem postoji. Razmislite je li želja za slatkim ustvari zamjena za neki drugi nedostatak.

Čitajte deklaracije

Potrudite se birati namirnice prema kvaliteti njihovog nutritivnog sastava jer je upoznavanje sa sastavom korak u osvještavanju o kvaliteti namirnica koje konzumiramo.

Ne kupujte slatkiše

Ako već nemamo nešto slatko doma, male su šanse da ćemo otići po nešto vani, ali ako znamo da negdje imamo čokoladu, sigurno ćemo je pojesti.

Jedite redovito

Redovitim obrocima održavamo konstantnu razinu šećera u krvi, a upravo je pad šećera čest uzrok nekontrolirane želje za slatkim.

Izbacite zaslađene sokove

Zaslađeni sokovi podižu razinu šećera i izazivaju inzulinske reakcije koje onda potiču želju za slatkim. Istraživanje je pokazalo da jedna osoba samo iz zaslađenih sokova godišnje unese 70.000 kalorija.

Spavajte dovoljno

Dobar san je ključ zdravlja, ali i jedan od koraka koji nam pomaže u smanjenju pretjeranog unosa šećera, jer nas nedostatak energije često nagna da posegnemo za šećerom kao brzim izvorom energije.

Jedite voće

Kada vas uhvati želja za slatkim uzmite komad voća. U početku to neće biti dovoljno, ali s vremenom će se organizam naviknuti da i šećere iz voća doživi kao slatko i da se riješi želje za nezdravim slasticama.