Broj oboljelih od ospica porastao za 300 posto

cijepljenje, ospice
Foto: Pixabay
WHO procjenjuje kako je stvarni broj oboljelih i do deset puta veći, jer se samo dio oboljelih uredno prijavljuje

Broj oboljelih od ospica tijekom prva tri mjeseca 2019. godine porastao je za 300 posto na svjetskoj razini u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), uslijed sve veće zabrinutosti zbog utjecaja kampanja protiv cijepljenja.

U prvom tromjesečju ove godine 170 zemalja prijavilo je oko 112.000 zaraženih, dok je u prva tri mjeseca prošle godine registrirano oko 28.000 slučajeva.

Zbog pada broja cijepljene populacije, zaraza ospicama raste već treću godinu zaredom.

WHO procjenjuje kako je stvarni broj oboljelih i do deset puta veći, jer se samo dio oboljelih uredno prijavljuje.

Stručnjaci naglašavaju kako se bolest može prevenirati ako je 95 posto populacije cijepljeno, ali podaci pokazuju kako je globalna procijepljenost s prvom dozom cjepiva protiv ospica posljednjih godina pala na 85 posto, dok je drugu dozu cjepiva primilo samo 67 posto populacije.

Ospice su jedna od najzaraznijih bolesti, a 2017. godine su uzrokovale gotovo 110.000 smrtnih slučajeva. Broj oboljelih porastao je čak i u nekim bogatijim zemljama s visokom stopom procijepljenosti, poput Izraela i SAD-a. Gotovo trećina oboljelih hospitalizirana je zbog komplikacija koje mogu dovesti do oštećenja mozga, gubitka sluha, sljepoće i invaliditeta.

Veliki rast broja zaraženih zabilježen je u Demokratskoj Republici Kongo, Etiopiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Madagaskaru, Filipinima, Sudanu, Tajlandu i Ukrajini gdje ova bolest uzrokuje smrtne slučajeve, uglavnom među malom djecom.

Izvor: WHO