WHO: Odbijanje cijepljenja najveća prijetnja globalnom zdravlju u 2019.

cijepljenje, WHO, Svjetska zdravstvena organizacija
Pixabay
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je popis najvećih prijetnji zdravlju stanovnika, a jednom od najvećih smatraju protivljenje cijepljenju

Zagađenje zraka i klimatske promjene, bolesti poput dijabetesa, raka i bolesti krvožilnog sustava, globalna pandemija gripe, ebola, slaba primarna zdravstvena zaštita i HIV samo su neke od najvećih prijetnji globalnom zdravlju koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navela na svojoj internetskoj stranici.

WHO ipak najopasnijom prijetnjom zdravlju smatra rastući trend odbijanja cijepljenja.

Stručnjaci WHO-a smatraju da bi opiranje pojedinaca cijepljenju i odbijanje cjepiva unatoč njegovoj dostupnosti mogli unazaditi napredak koji je do sada postignut kad su u pitanju bolesti koje se mogu spriječiti uz pomoć odgovarajućeg cjepiva.

Navode kako je cijepljenje jedan od najisplativijih načina da se izbjegnu bolesti i da trenutno sprječava 2 do 3 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, a boljom procijepljenosti globalnoj razini moglo bi se izbjeći dodatnih 1,5 milijuna.

Razlozi zbog kojih se ljudi ne žele cijepiti su složeni, a najviše je onih koji ne vjeruju u učinkovitost cjepiva zbog neprovjerenih glasina ili teorija zavjere.

Skepticizmu kada je cijepljenje u pitanju pridonosi i broj oboljelih od nekih bolesti koji se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u posljednjih nekoliko godina povećao.

Broj oboljelih od ospica je u posljednjih nekoliko godina porastao za 30 posto na globalnoj razini, međutim, razlozi tog porasta su kompleksni i nisu svi posljedica odbijanja cijepljenja.

Negativna stvar je da je u nekim državama koje su bile blizu potpunog iskorijenja ospica zabilježen povećan broj oboljelih.

Kada su posrijedi savjeti i informacije o cjepivu i njegovoj učinkovitosti, najodgovorniji su zdravstveni radnici koji pacijentima moraju dati vjerodostojne i pouzdane informacije.