Belgijski istraživači studentima poslužili vafle s jednim neobičnim sastojkom

vafli sa šećerom u prahu
Foto: Pezibear/Pixabay

Istraživači sa Sveučilišta u Gentu u Belgiji studentima su poslužili vafle s neobičnim sastojkom – mašću od insekata, za koju tvrde da je održiva i zdrava zamjena za maslac

Konzumacija insekata na našim područjima nije baš uobičajena pojava i za sada je popularna uglavnom u azijskim i nekim afričkim zemljama, no neki europski i američki restorani su riskirali i uključili u svoje menije ove delicije, kako ih neki nazivaju, iako je “delicija” vjerojatno posljednja riječ na koju bismo pomislili pri pogledu na divovskog kukca koji se nalazi na našem tanjuru.

Bez obzira na takvo mišljenje, insekti bi mogli biti hrana budućnosti, piše Euronews. Prehrambeni stručnjaci UN-a već godinama promiču insekte kao izvor hrane, tvrdeći da bi njihovom potrošnjom moglo doći do smanjenja emisije stakleničkih plinova.

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu u izvješću iz 2013. godine opisuje jestive insekte kao “dobar izvor proteina koji može pomoći održivom načinu života”, posebno ukazujući na gusjenice koje su na području srednje Afrike već popularan izvor hrane. Prema tom istom izvješću, svjetska populacija će do 2050. godine dosegnuti brojku od 9 milijardi ljudi, što znači da će biti potrebno pronaći više alternativnih izvora hrane.

Nutricionisti se slažu da su insekti dobar izvor proteina, vitamina, minerala i vlakana, ali što se tiče njihovog uzgoja u ove svrhe, postoje brojna pitanja na koja tek treba pronaći odgovor, a jedno od njih je i to kakve su dugoročne posljedice uzgoja insekata u velikim količinama.

U Hrvatskoj nije legalno prodavati insekte kao hranu za ljude

“Insekti ostavljaju mnogo manji ekološki otisak u usporedbi s izvorima hrane koji su povezani sa životinjama”, kaže jedna od istraživača sa Sveučilišta u Gentu, Daylan Tzompa-Sosa. Ona i njezini kolege dosjetili su se toga da dodaju insekte kao jedan od sastojaka u slatkišima i kolačima kako bi bili što manje primjetni.

Rezultati testa koji su proveli u kantini na Sveučilištu u Gentu bili su uspješni, no problem je oštar i odbojan miris koji ima mast od insekata, a koji se širio tijekom pripreme hrane. Međutim, tim istraživača namjerava riješiti taj problem.

Studenti koji su naslijepo testirali vafle pripremljene na dva različita načina nisu uspjeli otkriti koji od njih su pripremljeni na masti od insekata. Nisu ih smatrali odvratnima i većina njih nije mogla pronaći nikakvu razliku.

U Hrvatskoj se prije nekoliko dana u ponudi jednog trgovačkog lanca našlo nekoliko jestivih proizvoda od insekata, ali su nakon jednog dana povučeni iz prodaje jer kod nas insekti još uvijek nisu legalna hrana za konzumaciju.