5 načina kako ublažiti opekline od sunca

Foto: skeeze/Pixabay

Opekline od sunca nisu samo trenutna nezgoda koja će vam upropastiti par dana godišnjeg odmora, nego mogu biti veoma opasne za kožu i zdravlje

Opekline od sunca dovode do preuranjenog starenja kože te pojave bora i tamnih mrlja, ali zaštita kože nije važna samo zbog izbjegavanja crvenila, iritacije i peckanja nego i različitih kožnih bolesti među koje pripada i melanom ili rak kože.

Iako svake godine slušamo slušamo upozorenja stručnjaka o tome koliko je štetno pretjerano izlaganje sunčevim zrakama te kako se trebamo zaštititi od velikih vrućina i sunca, rijetko se pridržavamo pravila pa se često zna dogoditi da završimo s opeklinama na koži.

Kada se opekline od sunca već pojave, ne postoji ništa što može poništiti nastalu štetu, ali postoje prirodna sredstva koja mogu poslužiti kao prva pomoć kod opeklina i ublažiti bol, žarenje i svrbež.

1. Hladna kupka

Nakon dugog izlaganja jakom suncu javlja se osjećaj peckanja i žarenja na koži. Hladna voda će donijeti trenutno olakšanje, ali prije nego krenete pod tuš, imajte na umu da sapun ili gelovi za tušuranje mogu dodatno isušiti kožu i izazvati iritacije, zato je bolja opcija obična hladna kupka. Eventualno možete dodati malo sode bikarbone, koja inače ublažava svrbež i upale. Nakon kupanja izbjegavajte jake pokrete ručnikom preko kože.

2. Jabučni ocat

Jabučni ocat će eliminirati štetne bakterije s površine kože i omogućiti uspostavljanje pH ravnoteže koja je narušena isušivanjem kože. Jabučni ocat za opekline od sunca možete koristiti tako da šalicu ili dvije jabučnog octa dodate u hladnu kupku u kojoj ćete se namakati 20-30 minuta.

Ako nemate kadu, možete koristiti obloge od jabučnog octa. Obloge možete napraviti tako da pomiješate 0,5 dl jabučnog octa s pola litre hladne vode i u toj mješavini namačete pamučnu krpu s kojom ćete prekrivati opečene dijelove kože. Oblozi se drže oko 15 minuta, a kožu na kraju tretmana treba isprati hladnijom vodom.

3. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice čiste površinu kože i pomažu joj da brže zacijeli pa su korisne za ublažavanje peckanja i iritacije. Zobene pahuljice za ublažavanje opeklina od sunca možete koristiti tako da usitnite jednu šalicu pahuljica sve dok se ne pretvore u prah, a zatim ih dodate u mlaku kupku. 20-30 minuta nakon namakanja u ovoj kupki potrebno je isprati kožu hladnijom vodom i višak vode ukloniti nježnim tapkanjem ručnikom.

4. Aloe vera

Aloe vera posjeduje antibakterijska, protuupalna i umirujuća svojstva te dokazano pomaže u ublažavanju opeklina od sunca. Aloe vera sadrži lidokain – anestetik koji će ublažiti bol uzrokovanu opeklinama, kao i enzime koji smanjuju upalu, crvenilo i otekline. Za ublažavanje opeklina od sunca preporučuje se koristiti sok ili stopostotni gel aloe vere koji će ublažiti bol uzrokovanu opeklinama.

5. Čajevi

Zeleni čaj i čaj od kamilice također pomažu kod opeklina. Kad je u pitanju zeleni čaj, njega možete piti, ali i nanositi kao obloge na kožu. Čaj od kamilice smanjit će iritaciju i umiriti kožu ako ga dodate u kupku.

Ono što je svakako potrebno izbjegavati u ovom slučaju je mazanje bilo kakvim masnim kremama ili losionima jer oni mogu dodatno zagrijati oštećenu kožu. Dok se koža ne oporavi, također treba izbjegavati izlaganje suncu i piti što više tekućine kako ne bi došlo do dehidracije.