Kako se zaštititi od velikih ljetnih vrućina

sladoled, ljetne vrućine
Foto: stevepb/Pixabay

Dugotrajno izlaganje suncu i toplini bez zaštite može imati kobne posljedice, zato vam donosimo nekoliko savjeta o tome kako se zaštititi od ljetnih vrućina

Nakon prohladnih i kišovitih svibanjskih dana napokon je došlo vrijeme da spremimo kišobrane i pripremimo ljetnu odjeću, međutim u mjesecima pred nama očekuju nas i velike ljetne vrućine koje često predstavljaju napor čak i za organizam zdravih i mladih ljudi.

Ljetne vrućine poseban izazov predstavljaju za starije osobe, kronične bolesnike i djecu, a sve češće možemo čuti kako dugotrajno izlaganje suncu i toplini bez zaštite može imati kobne posljedice, zato vam donosimo nekoliko savjeta o tome kako se zaštititi od ljetnih vrućina.

  • Za vrijeme velikih vrućina preporučuje se nositi svijetlu, široku i laganu odjeću od prirodnih materijala, a tijekom boravka na suncu obavezno treba nositi sunčane naočale te šešir širokog oboda ili kapu.
  • Kad su u pitanju hrana i piće, treba češće jesti manje obroke i redovito piti vodu, a izbjegavati tešku hranu, alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.
  • Svi bismo trebali izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a to posebno vrijedi za srčane bolesnike, osobe koje boluju od šećerne bolesti, trudnice i starije osobe.
  • Izbjegavajte vježbanje ili naporan fizički rad, ako je to moguće. Sve zahtjevnije fizičke poslove koje možete odgoditi obavljajte tijekom hladnijih razdoblja u danu, a to je obično rano ujutro ili predvečer.
  • Kod svakog izlaganja suncu obavezno koristite kreme sa zaštitni faktorom. Posebnu pozornost treba posvetiti maloj djeci i novorođenčadi, a za njihovu zaštitu treba koristiti kreme s najvećim faktorom.
  • Nemojte ostavljati djecu ili životinje u parkiranom automobilu, čak ni na kratko.
  • Potrudite se da prostor u kojem boravite bude rashlađen. Idealno bi bilo dnevnu sobnu temperaturu držati ispod 32, a noćnu ispod 24 stupnja.
  • Ako je to moguće, tijekom noći pa do ranih jutarnjih sati držite prozore otvorenima kako biste omogućili da hladniji noćni zrak rashladi vaš dom i tako izbjegnete probleme sa spavanjem.
  • Tijekom dana zatvorite i zamračite sve prozore, a osobito one koji su okrenuti prema suncu. Kako bi se smanjila količina topline unutar kuće ili stana, bilo bi dobro ugasiti sva umjetna svjetla i sve elektroničke uređaje koje ne koristite.

Ako u vašoj blizini postoje starije ili bolesne osobe koje žive same, posjetite ih barem jednom dnevno jer bi mogle zatrebati pomoć tijekom ljetnih vrućina.

U slučaju da osobe oko vas ili vi sami osjetite slabost, vrtoglavicu, tjeskobu, jaku glavobolju ili izrazitu žeđ, potrebno je što prije otići u hladniju prostoriju, popiti vodu kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina te izmjeriti temperaturu.

Ako se u rukama, nogama ili trbuhu jave bolni grčevi i potraju duže od jednog sata, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“