Kratki vodič za safari u Africi – na što sve trebate paziti prilikom organizacije putovanja

dvije lavice u divljini, safari, afrika
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay

Ako ste avanturističkog duha, volite istraživati i uz to ste ljubitelj životinja, safari u Africi je izvrsna prilika da stvorite nove uzbudljive uspomene i vidite divlje životinje izbliza u njihovom prirodnom okruženju

Odlazak u Afriku na safari vjerojatno je jedna od najzahtjevnijih vrsta putovanja što se tiče same organizacije istoga. Iako je moguće samostalno organizirati let do destinacija kao što su Kenija, Tanzanija, Bocvana, Zimbabve i slično, a zatim unajmiti auto i baciti se na istraživanje, rijetki se odluče na takav rizik i na lutanje neobilježenim cestama kojima patroliraju lavovi, hijene i gepardi.

Pametnija odluka je obratiti se profesionalcima koji će vam pomoći odabrati rutu i organizirati prijevoz. Putničke kompanije uglavnom imaju ljude koji će vas dočekati čim sletite na afričko tlo i pobrinuti za smještaj, hranu i organizaciju izleta na kojima ćete moći prići divljim afričkim zvijerima nevjerojatno blizu.

Kako bi safari prošao u najboljem redu, a vi se doma vratili isključivo s prekrasnim uspomenama, donosimo vam kratki vodič s popisom detalja koje biste trebali uzeti u obzir prilikom planiranja ovakvog putovanja.

Koliko vremena je potrebno izdvojiti za safari i kada je najbolje ići

Računajte na to da ćete za safari u Africi trebati izdvojiti barem dva tjedna. Za ovo vrijeme ćete moći posjetiti barem tri kampa na različitim područjima, pod pretpostavkom da u svakom od njih provedete tri noći. Još jedna stvar o kojoj biste trebali razmisliti je i razdoblje u kojem ćete putovati. Cijene safarija se mijenjaju ovisno o sezoni pa su, recimo, početkom godine, za vrijeme niske sezone, cijene nešto niže jer postoje velike šanse da će kišiti. Zbog padalina postoji mogućnost da nećete vidjeti baš sve životinje koje htjeli proučiti izbliza, zbog toga se preporučuje odlazak na safari početkom ili krajem suhe sezone koja traje od lipnja do listopada.

Cijena safarija

Ako želite uživati na safariju i ne brinuti se previše o stavkama kao što su prijevoz, izleti i slično, morat ćete izdvojiti popriličnu svotu novca. Primjerice, za kompletnu uslugu koja uključuje prijevoz do hotela, hranu, piće, ulaznice i smještaj potrebno je izdvojiti od 1.400 do 2.800 kuna dnevno. Međutim, brojne turističke agencije nude povoljnije opcije pa tako možete, na primjer, otputovati u Keniju na 12 dana za nešto manje od 8.000 kuna. Treba napomenuti i to da će se od vas u svakom kampu očekivati da date napojnicu vozačima, vodičima i drugom osoblju, i to u lokalnoj valuti.

Koje životinje možete vidjeti na safariju

Osim “velike afričke petorice” – lava, afričkog slona, leoparda, crnog nosoroga i afričkog bivola – koja je najprivlačnija svima onima koji se odluče za safari, također možete susresti zebre, žirafe, antilope i bezbroj različitih vrsta ptica. Države u kojima možete vidjeti sve životinje iz velike afričke petorice su Bocvana, Kenija, Namibija, Južna Afrika, Tanzanija, Kongo i Zimbabve. Ako koji slučajem želite vidjeti i gorile, za taj ćete doživljaj trebati otići do Ruande ili Ugande.

Smještaj na safariju

Ovisno o tome koliko novca želite potrošiti, možete birati između koliba, hostela ili luksuznih hotela. Na nekim područjima možete i kampirati u šatorima od kojih neki imaju prave krevete, kupaonicu i tuševe s toplom vodom. Opciju kampiranja po povoljnim cijenama nude nacionalni parkovi.

Vodič na safariju

Neke agencije vas mogu spojiti s vodičem koji će vas pratiti tijekom cijelog putovanja, od jednog kampa do drugog, ali isto tako neki kampovi imaju svoje vodiče koji odlično poznaju teritorij i mjesta na kojima je moguće pronaći divlje životinje. Osim vodiča, možete dodatno platiti za vlastito vozilo ili dijeliti jedno s drugim gostima. Preporučuje se ovo drugo, odnosno dijeljenje vozila jer osim što ćete imati manji trošak, možete sklopiti nova prijateljstva i steći neka nova znanja. Ne moramo dodatno naglašavati da je zbog vaše sigurnosti jako važno da pažljivo slušate vodiče i držite se uputa koje vam oni daju, jer između vas i divljih životinja koje ćete sresti na safariju ne nalazi se ništa osim zraka.

Kakvu odjeću ponijeti na safari

Bit će vam potrebno nekoliko komada odjeće koji se brzo suše. Većina kampova nudi uslugu pranja rublja, koje se uglavnom pere ručno i suši na suncu, a negdje se od gostiju očekuje da sami peru svoje donje rublje.

Odjeća u smeđim i zelenim tonovima je poželjna jer ćete se tako lakše uklopiti u okolinu, a i tragovi prašine i blato koji su na safariju neizbježni manje se vide na takvoj odjeći. Međutim, ne morate se slijepo držati baš te dvije boje. Općenito se preporučuje nositi svijetlu odjeću, osim onu u bijeloj boji jer biste u tom slučaju mogli previše privlačiti pozornost.

Budući da u većini područja ujutro i tijekom kasnog popodneva zna biti svježe, a oko podneva jako vruće, poželjno je odjenuti se u slojevima i svakako ponijeti šešir ili neko drugo pokrivalo za glavu. Što se tiče obuće, ako planirate pješke istraživati područja na kojima se nađete, najbolji izbor su zatvorene cipele s čvrstim potplatima. I da, krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom je must have!