Argonauti in digiUno na putu u Mongoliju

Argonauti in DigiUno

Opasno putovanje preko dva kontinenta kao ljetni odmor? Zvuči kao odlična ideja za mnogobrojne avanturiste koji sudjeluju u Mongol Rally-ju, godišnjem reliju koji ih vodi sve do dalekih granica Mongolije s Rusijom.

Mongol Rally počinje u Europi i završava u gradu Ulan-Ude u Rusiji. Ovisno o odabranoj ruti, duljina puta iznosi 13 000 – 16 000 kilometara, a vozi se u starom ili slabom autu. Koja je poanta? Humanitarna akcija i, naravno, luda avantura.

Argonauti in digiUno

Jedan od timova koji su ovog srpnja krenuli prema istoku je i Argonauti in digiUno, dvojica prijatelja i kolega koji žive i rade u Švicarskoj. Argonauti Julio i Andrea, Argentinac i Talijan, na ovaj su se pothvat odlučili jednog običnog radnog dana u uredu. Ideja za sudjelovanje u tako zahtjevnom putovanju došla je iz vedra neba, a odluka je pala u tri minute!

Argonauti in digiUno

“Sve je počelo kada je Andrea u uredu na internetu gledao neke stare aute. Pitao sam ga zašto, a nakon što mi je objasnio da želi ići na Mongol Rally, rekao sam: ‘Ok, ja ću isto!’. Tako da, bila je to luda ideja proizašla niotkuda!”, kaže Julio.

Kada je došlo vrijeme za ozbiljnije planiranje, bilo je nužno pronaći financijsku potporu da bi se njihovo putovanje i realiziralo. “Odlučili smo pitati direktora naše tvrtke za donacije, budući da se ideja i rodila u uredu. No, kako mu se plan jako svidio, odlučio je da će nas tvrtka ti&m sponzorirati u potpunosti!”, dečki objašnjavaju.

Argonauti in digiUno

Međutim, najbolji dio relija, osim zabave, je prikupljanje novca za humanitarne svrhe. Prije puta, Argonauti su uspjeli prikupiti više od 10 000 eura tijekom dva eventa u tvrtci te tuluma kojeg su sami organizirali u tu svrhu. Novac ide dvjema organizacijama – Cool Earth i Share the Meal.

Prašnjavi putevi u nepoznato 

Dakle, kakva je ruta kojom mora proći svaki Mongol Rally tim? Odgovor glasi – nema je. Postoji početna i završna točka, ali sve između je po vlastitoj volji timova, sve dok je originalno, nepoznato i – pomalo opasno. Za kakvu su se rutu odlučili Argonauti?

“Nismo osmislili veliki plan, ali smo imali neku ideju o tome kroz koje zemlje želimo proći. Odabrali smo dužu rutu pa smo, umjesto da krenemo direktno prema Rusiji, odlučili ići prema jugu kroz zemlje poput Turske i Irana. Kako smo putovali, tako smo odlučivali gdje ići i koja mjesta posjetiti. Tako da je uglavnom bilo spontano.”, objašnjavaju. 

Što se tiče viza, kažu kako nisu imali većih problema te su ih dobili u manje od mjesec dana. Kao Argentinac, Julio je trebao vizu za Iran, Turkmenistan i Tajikistan, a Talijan Andrea još i za Rusiju i Mongoliju.

Kroz neobične zemlje u ludim uvjetima – isplati se!

Zaputiti se sa sigurnih cesta Europe prema prerijama istoka gdje na nekim mjestima ceste niti ne postoje, zahtijeva puno entuzijazma i motivacije. Što ih je motiviralo na ovaj put?

“Za mene je najveća motivacija bila učiniti nešto potpuno drugačije od tipičnog ljetnog odmora i posjetiti mjesta za koja znam da ih ne bih inače posjetio. Također, već neko vrijeme razmišljam o velikom putovanju cijelim svijetom pa ovaj reli vidim kao testnu vožnju – da vidim je li to za mene ili nije i da dobijem ideju što mogu očekivati – da imam manju avanturu prije one velike”, objašnjava Julio.

Argonauti in digiUno

Iako je ova avantura sve samo ne mala, vjerovat ćemo mu na riječ. A što se tiče Andree, on je razmišljao o Mongol Rally-ju otkako je prvi put čuo za to: “Mogućnost putovanja u toliko zemalja u uvjetima koje bi mnogi smatrali ludima, a još je i humanitarnog karaktera – to je ono što je mene najviše motiviralo”, kaže.

Na svom putu do cilja, prošli su Njemačku, Češku, Mađarsku, Rumunjsku, Tursku, Gruziju, Armeniju, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazakstan, Rusiju te stepe Mongolije koje su ih odvele do grada Ulan-Ude. Suočili su se s mnogim različitim zemljama i običajima, iskusili nekoliko poteškoća s vlastima i doživjeli mnogo kvarova na autu. Ali ništa od toga nije bitno dok su tu (ponekad visoka) tolerancija i pozitivan duh.

Da ostanete u toku s avanturama Argonauta in digiUno, zapratite ih na računima Instagrama i Facebooka – i otkrijte kako je to biti Argonaut u 2019, ploveći Fiat Unom.