Kako putovati jeftino u 3 koraka

Slika: Pixabay

Iako se mnogima za putovanje lakša i jeftinija opcija čini obraćanje turističkim agencijama te putovanje preko njihovog aranžmana, to je daleko od istine. Putovanja su danas najisplativija u svojem vlastitom aranžmanu, a avionske karte nisu nikada bile jeftinije.

Naučiti jeftino putovati je lako, uz malo truda i istraživanja. Donosimo Vam mali šalabahter koji će Vam pomoći postati stručnjak u putovanjima u budžetu!

Zašto se biraju turističke agencije

Kako izvještava Putujmojeftino.com, turističke agencije najviše privlače kupce koji smatraju putovanja preskupima ili smatraju prekompliciranim pronaći svoj vlastiti aranžman, a tome dodatno pomažu mediji koji tvrde da je svijet vrlo nesiguran.

Nadalje, kada se kupi avionska karta, sve takse i pristojbe su već uključene u cijenu, a ono što je većinom nepoznato, jest da u ponudama agencija gdje piše cijena leta plus dodatni troškovi taksi i pristojba, ti dodatni troškovi su zapravo iznos koji odlazi agenciji. Stoga je puno bolja opcija kupiti let sami jer u tom slučaju ne plaćate proviziju agenciji.

Koji je najjeftiniji prijevoz?

Unatoč zabludi mnogih, trenutno najjeftinija vrsta prijevoza su upravo – avioni. Na službenoj stranici Ryanaira nude se letovi od 5 eura u jednom smjeru, a određene dane u godini Ryanair iznenadi kupce s velikim popustima gdje karte budu u prodaji i za manje od 5 eura, i to u neke od najvećih gradova Europe.

Naravno, sve ovisi o trenutnim akcijama, kojih ponekad nema, no tražite li letove često uvijek ćete naići na povoljne letove.

Slika: Wikimedia Commons
Što ako želim otputovati izvan Europe?

Za daleke i egzotične destinacije turističke agencije ponekad traže i do 20 000 kuna. Ako odlučite otići sami u svojem aranžmanu putovanje na Madagaskar ili Bali možete platiti gotovo trostruko povoljnije, jer se letovi kreću od 400 do 600 eura za takva putovanja, dok agencije uzimaju barem 30% provizije.

Što ako želim vodiča na putovanju?

Za istražiti neki grad ili lokaciju vođenim obilaskom nije potrebno ići s turističkom agencijom. U svim većim gradovima postoje besplatni vodiči (Free tours). Potrebno je samo potražiti npr. Free Tour Berlin i na njihovim web ili Facebook stranicama moći ćete pronaći mjesto i vrijeme gdje obilazak počinje kao i rutu obilaska. Ponekad se potrebno posebno predbilježiti, ali u većini slučajeva može se samo pojaviti na dogovorenom mjestu. Vodič će Vas kroz dva do tri sata provesti po gradu, reći Vam zanimljivosti i povijest te odgovoriti na Vaša pitanja, a na kraju obilaska možete mu ostaviti koliko god novaca smatrate da je pristojno. Naravno, možete i ne platiti ništa, no običaj je ostaviti vodiču bar 5 eura.

Ono što je zanimljivo je da su vodiči većinom lokalni stanovnici koji Vam mogu reći sve o autentičnom životu grada te Vas provesti ne samo kroz klasične lokacije, već i kroz alternativnu rutu, na kojoj možete vidjeti mjesta koja nisu uobičajena i koja nisu u niti jednoj knjizi ili vodiču.

Kako krenuti?
1. Potražite letove 

Ponekad to može biti problem ako se dobro ne sporazumijevate na engleskom jeziku ili imate strah od online plaćanja karticama, no u tom slučaju je najbolje zamoliti člana obitelji ili prijatelja da vam pomogne.

Za pronaći let možete pogledati aktivne ponude na stranici Putoholičari, ili jednostavno tražiti cijene letova od Vama najbližeg grada do mjesta koje želite posjetiti. Nakon toga označite broj putnika, datume i platite karte koje Vam zatim stižu na Vašu e-mail adresu.

Najjeftiniji letovi nalaze se na Ryanair.com, Skyscanner ili Vueling.

2. Smještaj

Ako ne poznajete nekoga tko je već bio na toj lokaciji i može Vam preporučiti smještaj, najbolje je koristiti Booking.com, koji omogućava za većinu lokacija plaćanje pri dolasku, ili Airbnb.com. Na njima možete vidjeti najjeftinije cijene, termine ali i recenzije prošlih gostiju koje uvelike pomažu.

Za one koji ne mogu previše potrošiti na smještaj tu je Couchsurfing, stranica preko koje možete pronaći smještaj kod lokalnih stanovnika koji ga u većini slučajeva ne naplate, već Vas zamole da im donesete nešto od svojih lokalnih pića i hrane, ili suvenira, a to je i odličan način da imate vodiča iz prve ruke.

Postoji i mnogo hostela koji Vam nude besplatan smještaj i hranu ako ćete raditi nešto za njih poput pomoći im s čišćenjem hostela i slično.

3. Plan 

Osim već spomenutih besplatnih vodiča, najbolji način za saznati što vidjeti i gdje jesti dobru i autentičnu hranu, je jednostavno potražiti na internetu prema savjetima osoba koje su već tamo bile. Na stranici TripAdvisor, jednostavno upišete mjesto gdje putujete i odmah će Vam izbaciti listu 10 najboljih mjesta i lokacija za posjetiti, restorana, noćnih klubova, ali i hostela. Liste su stvorene i ažurirane po stvarnim recenzijama i ocjena putnika i gostiju, pa pružaju točne savjete.

Ako Vas zanima noćni život, najbolje je potražiti lokalni Pub crawl, gdje lokalni stanovnici u jednoj večeri organiziraju odlazak u četiri ili više kafića i noćnih klubova, po promotivnim cijenama, a to je i odličan način za upoznati druge osobe.

Također pri dolasku u grad, dobro je otići u Turistički informativni centar i uzeti letke o trenutnim akcijama i događanjima, a ponekad su tamo i kuponi i popusti za restorane, kafiće i dućane.