5 svjetskih odmarališta koja pomažu u očuvanju ugroženih vrsta

odmaralište
Foto: Pixabay

Negativan utjecaj prekomjernog turizma na krhke ekosustave postaje sve vidljiviji, pa je kao posljedica toga prošle godine na nekoliko mjeseci zatvorena poznata plaža Maya Bay na Tajlandu, kako bi se pokušala obnoviti ugrožena morska flora i fauna. To je samo jedan od primjera, ali nije ugrožen samo morski život

Budući da se često događa da životinje zapravo stradavaju zbog ljudskih djela, mnogi su hoteli i odmarališta aktivno počeli pridonositi očuvanju životinjskog svijeta koji toliko privlači njihove goste. Pet takvih destinacija za odmor koje pomažu u očuvanju životinjskog i biljnog svijeta donosimo u nastavku.

1. Giraffe Manor, Kenija

Giraffe Manor je prekrasni boutique hotel smješten na imanju od 12 hektara, okružen autohtonom šumom. Sa svojim originalnim i elegantnim interijerom izgleda poput filmskog seta na kojem će se za doručkom pored vas pojaviti neka slavna osoba. Ali nisu slavne osobe te s kojima ćete dijeliti doručak. Naime, svakog jutra do dvorca dolazi nekoliko ugroženih Rothschild žirafa za koje je 2016. godine procijenjeno da ih se u divljini nalazi manje od 2.000. Dvorac Giraffe u suradnji s partnerima nudi priliku gostima da na jedan dan budu zaštitnici žirafa i uključe se u rehabilitaciju ove ugrožene vrste.

2. Misool eko odmaralište, Indonezija

Ovo odmaralište se ponosi svojim netaknutim plažama i koraljnim grebenima, pa nije ni čudo da su ozbiljno shvatili zadatak očuvanja životinjskog svijeta. Odmaralište se nalazi južno od ekvatora i smješteno je među mnoštvom nenaseljenih otoka koji su dom brojnim životinjama. 1200 kvadratnih metara oko otoka rijetka je vrsta zaštićenog morskog područja u kojem je zabranjena bilo kakva vrsta lova, ribolova ili eksploatacije prirodnih resursa. Čak su i neki stručnjaci ovo mjesto nazvali jednim od šačice mjesta u svijetu u kojima se biološka raznolikost ne smanjuje, nego poboljšava.

3. Gaia hotel i prirodni rezervat, Kostarika

Hotel Gaia nalazi se na veličanstvenoj lokaciji okruženoj obalnim šumama Nacionalnog parka Manual Antonio. Kao i ovaj nacionalni park pod zaštitom, hotel također posjeduje rezervat za očuvanje dvoprstih i troprstih ljenjivaca, kao i raznih vrsta majmuna, iguana i sve rjeđe crveno-modre papige are. Očuvanje ovog dijela obalnih šuma Kostarike važno je za preživljavanje ovih vrsta koje žive u njoj. Prihvaćanjem tog prirodnog okruženja hotel je uspio stvoriti jedinstven doživljaj za goste i omogućiti im da se približe prirodi bez da nanose štetu.

4. Bisate Lodge, Ruanda

Ovo eko odmaralište smješteno je na vulkanskom području Nacionalnog parka Virunga u Ruandi, koji je utočište za više od 70 vrsta sisavaca. Šume bambusa koje se nalaze na tom području ključne su za opstanak ugroženog zlatnog majmuna, ali najistaknutiji stanovnici ovog dragocjenog područja su planinske gorile.

Na tom je području 2016. godine pokrenuta inicijativa za pošumljavanje, a s obzirom na to da je vulkansko tlo u kombinaciji s velikom količinom kiša jako plodno, šuma se brzo počela razvijati. Osim što privlači planinske gorile, s razvojem šume vidljivo je porastao i broj malih sisavaca, pa čak i nekih manjih mesoždera.

5. Odmaralište Amanyara, Turks i Caicos

Ovo mirno otočko utočište sastoji se od 38 vila od kojih svaka ima vlastiti bazen tako da se gosti mogu opuštati u potpunoj privatnosti. Odmaralište je izgrađeno tako da dodatno ističe ljepotu bijelih pješčanih plaža i tirkiznog oceana, koji su dom ugroženim vrstama poput grbavih kitova i kornjače karetne želve te brojnim pticama selicama. Odmaralište Amanyara sudjeluje u raznim projekatima za očuvanje tamošnjeg biljnog i životinjskog svijeta, a tim se aktivnostima mogu pridružiti i njihovi gosti.