Namirnice koje doprinose jačanju imuniteta

salata na tamnom tanjuru
Foto: Einladung_zum_Essen/Pixabay

U vrijeme kada nas je pomalo svega strah skloni smo uslijed tjeskobe i stresa donositi krive odluke, a to se odnosi i na prehranu

Iz dosade s kojom se ponekad suočavamo zbog izolacije češće posežemo za hranom, i to uglavnom za namirnicama s velikom količinom soli, šećera i masnoća. Prehrana koja je bazirana na rafiniranim namirnicama neće doprinijeti jačanju imuniteta koji ima važnu ulogu u borbi protiv virusa, zato je jako važno opskrbiti se kvalitetnom hranom, koliko je to moguće u uvjetima kada je mogućnost nabave svježih namirnica pomalo ograničena.

Zbog situacije u kojoj se nalazimo uglavnom preferiramo namirnice koje se mogu dulje čuvati, ali važno je pripaziti na to da one ipak budu raznolike i da sadrže dovoljnu količinu hranjivih tvari. Raznolikost možemo postići kombiniranjem svježih, suhih, konzerviranih i smrznutih namirnica.

Uz fermentirane proizvode (acidofilno mlijeko, kefir, jogurt), čijom ćemo konzumacijom osigurati unos dobrih bakterija, bitno je unijeti i dovoljnu količinu vitamina C, a on se nalazi u povrću (kiselo zelje i repa) i voću (limun, mandarine, nar).

S obzirom na to da se svježe voće brzo kvari, možemo se opskrbiti smrznutim i suhim voćem. Smrznuto voće poslužit će za izradu zdravih smoothieja, a suho u kombinaciji sa sjemenkama i orašastim plodovima osigurava hranjiv međuobrok.

Od povrća bi se na jelovniku trebali naći krumpir, mrkva, batat i muškatna tikva, koji su dobar izvor betakarotena – antioksidansa koji doprinosi jačanju imuniteta. Što se tiče ostalog povrća, u vrijeme kada teže možemo doći do svježih namirnica, zaleđeni grašak, mahune, špinat i razne mješavine povrća će također dobro doći.

Dobar izvor prehrambenih vlakana i složenih ugljikohidrata su cjelovite žitarice i proizvodi od žitarica kao što su ječam, heljda, proso, zob, kukuruzna krupica, integralna tjestenina i riža.

Svaki kvalitetan obrok trebao bi sadržavati i određenu količinu proteina, no to ne znači da se trebamo bazirati isključivo na meso. Namirnice koje također sadrže proteine su i jaja, svježi sir, riba te grahorice poput graha, leće i slanutka.

Ono što čini razliku i jelima daje poseban okus su začini. Osim dobrog okusa, neki od njih imaju pozitivan učinak na naš imunitet pa je tako poželjno začinjavati jela đumbirom, kurkumom, čilijem, češnjakom i lukom koji ima antihistaminski i antibakterijski učinak.

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!