Pet savjeta za medeni mjesec bez stresa

muškarac i žena na plaži u suton, medeni mjesec
Foto: Pexels

Danas većina mladenaca svoj medeni mjesec provodi na različitim romantičnim lokacijama – bilo u nekim gradovima i mjestima u njihovoj neposrednoj blizini ili pak negdje u svijetu

U prošlosti je u nekim krajevima medeni mjesec podrazumijevao razdoblje od godinu dana tijekom kojeg je novopečeni muž bio pošteđen odlaska u ratne pohode, a bio bi oslobođen i od bilo kakvih drugih obaveza – ništa što bi ga sprječavalo da bude u potpunosti posvećen svojoj supruzi ne bi dolazilo u obzir.

S vremenom su se medeni mjesec i njegova koncepcija prilagođavali modernijem načinu života i željama mladenaca, ali naglasak je i dalje ostao na tome da novopečeni par tijekom tom razdoblja nasamo uživa u prvim danima braka.

Dok su neki parovi u potrazi za romantičnim odmorom na nekoj egzotičnoj destinaciji, drugi su više raspoloženi za akciju i avanturu. Ako se i sami nalazite usred planiranja svog medenog mjeseca ili bračnog putovanja, donosimo vam nekoliko savjeta kako ga isplanirati uz što manje stresa.

1. Krenite s budžetom

Iako nije najvažnija stvar na svijetu, uvijek se sve vrti oko novca. Kada, kamo i kako ćete putovati ovisi o tome koliko novca imate na raspolaganju, zato prije planiranja odredite koliki ste iznos spremi potrošiti na bračno putovanje i toga se držite cijelo vrijeme. Sigurno ne želite započeti zajednički život u dugovima.

2. Suzite izbor

Imate li želju istražiti novi grad, opuštati se na praznoj plaži, saznati kako je to ploviti na luksuznom kruzeru ili jednostavno želite uživati u prirodnim ljepotama nekog mjesta? Na osnovu tog kriterija, odnosno vaših želja i želja vašeg partnera, te iznosa koji imate na raspolaganju, sastavite popis potencijalnih destinacija. Ako se partnerove i vaše preferencije ne poklapaju, ne morate se odlučiti samo za jednu opciju, već možete pronaći mjesta koja vam pružaju mogućnost spajanja romantičnog i opuštajućeg odmora s aktivnim odmorom punim adrenalina.

3. Birajte sigurne destinacije

Gdje god da odlučite putovati, trebali biste biti svjesni potencijalnih sigurnosnih i zdravstvenih rizika. Na stranici Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske mogu se pronaći savjeti za sigurnije putovanje i informacije o tome u koje zemlje nije preporučljivo putovati u određenom razdoblju.

4. Provjerite dokumente

Obavezno na vrijeme provjerite vrijede li još uvijek vaše putne isprave. Osim toga, ako bračno putovanje planirate provesti na nekoj egzotičnoj destinaciji, obavezno se raspitajte o tome što je sve od dokumentacije potrebno za ulazak u zemlju koju ste odabrali.

5. Razmislite o tome da zatražite pomoć

Mjeseci pripremanja, službena ceremonija i sve ostalo vezano uz vjenčanje može biti jako stresno. Imali ste namjeru sami isplanirati kako će izgledati vaše bračno putovanje od početka do kraja, ali pripreme i planiranje samog vjenčanja su vas izmorili? Možda je bolje da ovaj zadatak prepustite nekom drugom, a vi se usredotočite samo na uživanje s partnerom.

Ako ste zainteresirani za destinacije koje nisu toliko tipične za medeni mjesec, saznajte više o putovanju u Vijetnam – zemlju bogate povijesti i očaravajuće prirode.