Pjesma koja smanjuje anksioznost

glazba, znanstvena studija
Pixabay
Poznato je da glazba podiže raspoloženje te da čak i stvara osjećaj euforije, a zahvaljujući novim znanstvenim istraživanjima poznato je i koja vrsta glazbe značajno pomaže u smanjivanju razine stresa

Terapija zvukom nije nikakva novost i u različitim kulturama se već stoljećima koristi kao način opuštanja, pa čak i liječenja zdravstvenih problema.

Glazba je univerzalno sredstvo koje su plemena diljem svijeta koristila kao metodu inicijacije u alternativna duhovna stanja.

Tim znanstvenika iz Velike Britanije proveo je detaljno istraživanje vezano uz terapiju zvukom u kojem su sudionici slušajući različite vrste glazbe morali rješavati kompleksne zadatke u što kraćem roku. Sudionici su bili spojeni na senzore pomoću kojih su znanstvenici mjerili njihovu moždanu aktivnost, srčani ritam, krvni tlak i disanje.

Rezultati istraživanja otkrili su da slušanje jedne određene pjesme pruža veće stanje opuštenosti od slušanja bilo koje druge glazbe. Riječ je o pjesmi grupe Macroni Union pod nazivom “Weightless” za koju su rezultati pokazali da je smanjila razinu anksioznosti kod ispitanika za nevjerojatnih 65 posto.

Pjesma nije nastala slučajno

Spomenuta pjesma je nastala na zanimljiv način. Suradnjom benda i grupe znanstvenih terapeuta napravljena je s vrlo specifičnom namjerom, a to je da inducira osjećaj potpune relaksacije.

Pažljivo aranžirana harmonija, ritam i bas usporavaju srčani ritam, smanjuju tlak i razinu kortizola, koji je poznat kao hormon stresa.

Pjesma je stvorena na glazbenim principima koji su pokazali opuštajući učinak, a glazbenici su kombinacijom različitih glazbenih elemenata došli do savršene pjesme za opuštanje.

Osmominutna pjesma smanjuje krvi tlak, izaziva usporavanje otkucaja srca, snižava razinu kortizola, ali pomaže i pri uspavljivanju pa se ne preporučuje slušati je tijekom vožnje.

U nastavku provjerite kako pjesma zvuči i djeluje li i na vas opuštajuće.

Izvor: Novi list