Pet znanstvenih razloga zašto se trebamo više smijati

smijeh, znanstvena studija, humor
Pixabay

Svima nam je poznata izreka “smijeh je lijek”, ali mnogi ne znaju da je ona istinita na više razina – smijanje i razvijen smisao za humor mogu biti od velike koristi za naše fizičko i emocionalno zdravlje

Osim što je smijeh besplatan i zarazan način da sebi i drugima uljepšate dan, u nastavku pročitajte nekoliko znanstvenih razloga zbog kojih bi se trebali češće smijati.

1. Smanjuje razinu stresa i anksioznosti

Humor umanjuje efekte stresa u našem organizmu i stvara pozitivno raspoloženje koje poništava negativne emocije. Smijanje nam pomaže da u različitim situacijama vidimo pozitivnu stranu.

2. Smijanje jača imunitet

Svakodnevni stres s kojim se suočavamo igra veliku ulogu u našem zdravlju. Stres povećava rizik od srčanih i zaraznih bolesti, a najbolji lijek protiv stresa je humor.

3. Poboljšava naše emocionalno zdravlje

Smijanje aktivira centre u mozgu zadužene za emocije pa na taj način otpuštamo dopamin koji pomaže mozgu da procesuira emocionalne reakcije i time se pojačava osjećaj užitka, a serotonin nam podiže raspoloženje.

Smijanje imitira euforična stanja koja proživljavamo dok, na primjer, pjevamo ili plešemo, a takva stanja su povezana s otpuštanjem endorfina koji pomaže u smanjenju stresa i regulaciji boli.

4. Važan je čimbenik u socijalnim interakcijama

Smijeh ima važnu ulogu u vođenju konverzacije i ključan je za stvaranje socijalne povezanosti između pojedinaca ili krupa.

Humor razvija naše socijalne vještine i važan je čimbenik u interpersonalnoj komunikaciji: učvršćuje naše sposobnosti za interakciju, povezuje nas s prijateljima i članovima obitelji, a pomaže i u očuvanju zdravog i intimnog odnosa među supružnicima.

5. Čini nas privlačnijima

Studije su pokazale da su ženama privlačniji muškarci s razvijenim smislom za humor, a muškarcima su privlačnije žene koje se smiju njihovim šalama. Humor omogućava da se osjećamo ugodnije u društvenim situacijama i omogućava nam da proširimo naš krug poznanstva.

Studije su također pokazale da nam dobar smisao za humor može pomoći u razgovoru za posao.

Izvor:Novi list