Kako procijeniti je li destinacija na koju putujemo sigurna

mapa europe, sigurnost
Foto: TheAndrasBarta/Pixabay
Iako ne možemo predvidjeti kada bi se mogla dogoditi neka kriza, spremnost na najgore i preuzimanje brige za vlastitu sigurnost ključni su koraci koje moramo poduzeti prije putovanja, tvrde stručnjaci

Turisti koji su istraživali sigurnosne uvjete na Šri Lanki prije terorističkih napada na Uskrs ove godine mogli su vidjeti da je teroristička prijetnja za ovu zemlju bila ocijenjena niskom. Bombardiranje crkve i hotela na ovom otoku ne samo da je promijenilo taj pogled, nego je naglasilo kako napadi postaju sve češći na mjestima koja inače smatramo sigurnima.

Stručnjaci za putovanja i smanjenje rizika tvrde da, iako ne možemo predvidjeti sljedeću krizu, pripreme za najgore i preuzimanje odgovornosti za vlastitu sigurnost su bitni koraci koje trebamo poduzeti prije odlaska na putovanje.

Chris Abbott, izvršni direktor tvrtke koje pruža sigurnosne i obavještajne usluge nevladinim organizacijama kaže kako se većina neće naći usred terorističkog napada, ali trebamo se upoznati s područjima s visokim rizikom gdje postoje prijetnje i znati što trebamo učiniti ako dođe do napada.

Istražite prije polaska

Vlade uglavnom na svojim službenim stranicama imaju analize o većini zemalja i potencijalne prijetnje s kojima se posjetitelji mogu suočiti ako se upute ondje, kao i sve ostale informacije koje jednom putniku trebaju o destinaciji na koju putuje.

Na stranici travelriskmap.com također se mogu pronaći informacije o zdravstvenom i sigurnosnom riziku.

Iskoristite svoj pametni telefon

Na svoj telefon možete skinuti aplikaciju International SOS koja pruža sigurnosna izvješća za svaku zemlju i telefonske savjete analitičara koji mogu uključivati preporuke za sigurne hotele i siguran prijevoz u slučaju nekog ekstremnog događaja.

Postoje i besplatne aplikacije, kao npr. Sitata, koje prate kretanje korisnika i šalju upozorenja o promjenama sigurnosnih uvjeta. Sitata omogućava unos datuma putovanja i lokacije te pregled izvješća po zemljama koja se odnose na osobnu sigurnost, ekstremno nasilje i političke nemire.

Tijekom putovanja

Otkrijte gdje se nalazi najbliži konzulat ili veleposlanstvo naše zemlje te sačuvajte adresu i brojeve za hitne slučajeve. Stručnjaci savjetuju da uvijek nastojite procijeniti svoje okruženje i stvoriti plan za bijeg.

Izvor: The New York Times