10 kultnih naslovnica Playboya

playboy naslovnica
Foto: Flickr

Prvo izdanje jednog od najpoznatijih erotskih časopisa svih vremena – Playboya – objavljeno je u prosincu 1953. godine

Pokretač Playboya Hugh Hefner prvi je broj tiskao u 54.000 primjeraka jer nije znao hoće li časopis postići ikakav uspjeh te hoće li uopće biti potrebe za tiskanjem drugog izdanja.

Na naslovnici prvog broja Playboya našla se fotografija Marilyn Monroe, iako ona zapravo nije pozirala za ovaj časopis. U godinama koje su uslijedile naslovnicu su krasile brojne ljepotice, a među njima su se našle i neke poznate glumice i manekenke.

U nastavku smo izdvojili neka od najupečatljivijih izdanja.

Prosinac 1953. godine

Fotografija Marylin Monroe koja je krasila naslovnicu prvog izdanje već je ranije bila objavljivana.

Foto: GQ/Playboy Enterprises

Lipanj 1962. godine

U lipanjskom izdanju iz 1962. godine u fokusu po prvi puta našao kupaći kostim, a ne model.

Foto: GQ/Playboy Enterterprises

Svibanj 1964.

Playboyeva zečica Donna Michelle je na naslovnici izdanja iz svibnja 1964. godine nastojala svojim tijelom oblikovati Playboyev logo.

Foto: GQ/Playboy Enterprises

Listopad 1971. godine

Naslovnicu listopadskog izdanja iz 1971. godine uljepšala je Darine Stern. Ujedno je to bio i prvi put da se na naslovnici ovog poznatog časopisa pojavio jedan crni model.

Foto: GQ/Playboy Enterprises

Studeni 1975. godine

Naslovnicu na kojoj se pojavila Patricia Margot McClain mnogi su smatrali Hefnerovom najriskantnijom naslovnicom, no ona iz današnje perspektive baš i ne izgleda tako.

Foto: GQ/Playboy Enterprises

Rujan 1979. godine

U Playboyu su još 1977. godine odlučili objaviti nekoliko najzgodnijih studentica, a dvije godine kasnije odlučili su ponoviti istu stvar, samo što su ovog puta uključili čak 30 djevojaka. Feministkinjama se nije svidio taj potez pa su nakon rujanskog izdanja 1979. godine tražile ukidanje časopisa jer “zarađuje na eksploataciji žena”.

Foto: GQ/Playboy Enterprises

Ožujak 1980. godine

Poznata američka glumica i manekenka Bo Derek pozirala je za Playboy više puta, a ovo je bila njena prva naslovnica.

Foto: GQ/Playboy Enterprises

Studeni 1980. godine

Ovo izdanje bilo je jedno od najkontroverznijih, a objavljeno je nekoliko dana prije nego što je Ronald Reagan pobijedio na predsjedničkim izborima. Kontroverzno je jer su za njega pozirale prave službenice iz američke vlade.

Foto: GQ/Playboy Enterprises

Siječanj 1995. godine

Iako je imala svega 19 godina kada je pozirala za naslovnicu Playboya, Drew Barrymore je već debelo bila u svojoj problematičnoj fazi. Njen kum, Steven Spielberg za rođendan joj je poslao pokrivač uz poruku “Pokrij se”.

Foto: GQ/Playboy Enterprises

Siječanj/veljača 2014. godine

Playboy je ovim izdanjem obilježio svoj 60., a Kate Moss 40. rođendan. Poznata londonska manekenka je pred objektivima Marcusa Piggotta i Merta Alasa pozirala u prepoznatljivom kostimu Playboyeve zečice.

Foto: GQ/Playboy Enterprises