Kako se prilagoditi trenutnoj situaciji i ostati smiren

muškarac i žena sa šalicama na terasi
Foto: 5688709/Pixabay

Zbog epidemije mijenja se način na koji smo do sada živjeli, i to ne samo kod nas nego i u cijelom svijetu

Nalazimo se u pomalo neizvjesnim vremenima, kretanje i kontakti s drugim ljudima su nam ograničeni, a svi planovi koje smo ranije imali preko noći su se raspali. Zbog svega toga naše je mentalno zdravlje dodatno opterećeno i važno je posvetiti mu posebnu pažnju. U ovakvim je trenucima važno zadržati pribranost i smirenost, a u nastavku vam donosimo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći u tome.

Budite oprezni, ali bez pretjerivanja i panike

Sasvim je normalno da neki od nas u ovakvoj situaciji osjećaju strah i anksiozni su. Strah je u određenoj mjeri dobar jer nas tjera da budemo pažljiviji i štitimo se – peremo ruke, držimo razmak, izbjegavamo okupljanje u grupama i izlazimo van što je moguće manje. No, problem se javlja kada strah eskalira u nešto veće i preraste u paniku pa se krenemo ponašati neracionalno. Gomilanje ogromnih zaliha grane, grozničavo dezinficiranje ruku i prostora u kojem živimo ponašanja su koja dovode do još veće napetosti. Slijedite preporuke stručnjaka i pazite na svoju sigurnost te sigurnost drugih, ali budite umjereni u svemu tome i nemojte pretjerivati.

Informirajte se iz pouzdanih izvora

Svakako biste trebali pratiti razvoj događaja i biti dobro informirani, ali važno je da informacije primate iz provjerenih izvora. Isto tako je važno da umjereno pratite vijesti i novosti, ne morate panično provjeravati što je novo svakih pola sata. Par puta dnevno je sasvim dovoljno da budete u toku, a ostatak vremena potrošite na nešto korisnije.

Ostanite u kontaktu s drugima

Kretanje i međusobni kontakti su nam ograničeni, ali to ne znači da ne možemo ostati povezani jedni s drugima, vidjeli smo kako to rade Talijani i Španjolci. Osjećaj povezanosti s drugima važan je za naše mentalno zdravlje i možda nećete slijediti primjer Talijana i Španjolaca, ali ova situacija je odlična prilika da se javite ljudima s kojima se niste dugo vidjeli i čuli jer nitko od vas nije imao vremena. Još neko vrijeme se nećete vidjeti uživo, ali možete iskoristiti dostupne tehnologije i povezati se s dragim ljudima putem raznih aplikacija.

Zabavite se i budite korisni

Najbolji recept za izbjegavanje tjeskobe i anksioznosti je aktivnost – fizička i mentalna. Možete uživati i u omiljenim serijama i filmovima, ali predlažemo da napravite popis stvari koje možete raditi iz kuće i bacite se na posao.

Možda ste dugo izbjegavali obaviti temeljito čišćenje doma, preslagivanje ormara, raščišćavanje hrpe stvari kojih ste skupili na tavanu, balkonu ili u podrumu? Ako niste raspoloženi za takve aktivnosti, onda biste mogli odraditi kućni trening te naučiti nešto novo ili nadograditi svoje znanje jer su mnogi zbog trenutne situacije tečajeve koji se inače plaćaju sada učinili besplatno dostupnima. Neke od izvora pomoću kojih možete besplatno učiti spomenuli smo ovdje.

Odvojite vrijeme za opuštanje

Nema sumnje da smo ovih dana izloženi stresu više nego inače, a kako biste ublažili njegove posljedice i opustili se barem malo, pokušajte odvojiti nekoliko trenutaka samo za sebe. Pronađite aktivnost koja vas opušta (slušanje umirujuće glazbe, meditacija, čitanje omiljene knjige, opuštajuća kupka itd.), isključite sve uređaje i posvetite vrijeme samo sebi.

Trenutna situacija je potpuno iscrpljujuća i sasvim je normalno da smo suočeni s negativnim osjećajima, ali važno je da ne dopustimo da oni prevladaju. Dobro je misliti unaprijed, no nemojte previše razmišljati o tome što bi se sve moglo događati u budućnosti i zamišljati raznorazne crne scenarije.

Imajte na umu da smo u ovome svi zajedno i da trebamo paziti na sebe i druge. Nadajmo se da će se situacija što prije vratiti u normalu, a do tada pokažite solidarnost, pratite upute stručnjaka i čuvajte svoje zdravlje.