Putovanje u Vijetnam – zemlju bogate povijesti, očaravajuće prirode i ljubaznih domaćina

vijetnam, putovanje
Foto: ThuyHaBich/Pixabay

Vijetnam je odlična opcija za sve one koji žele otputovati na neku daleku egzotičnu destinaciju, a pritom ne raspolažu s velikom svotom novca

Vijetnam u posljednjih nekoliko godina privlači sve više turista, ali je i dalje jako povoljna opcija i svi oni koji ga posjete neće ostati razočarani. Ova azijska zemlja ima prebogatu povijest, jako ukusnu hranu, prirodu od koje zastaje dah i ugodne, jako ljubazne domaćine.

Osim toga, Vijetnam je jeftiniji u odnosu na neke druge destinacije, pa oni koji se odluče posjetiti ovu zemlju moći će jesti više, vidjeti više i općenito si priuštiti više toga.

Smještaj u Vijetnamu je dosta povoljan pa se tako za 15-ak dolara po danu može naći pristojna soba, a na mjestima na kojima jedu lokalci moguće je pronaći ručak za dva do tri eura. Na malim uličnim štandovima prodaju se salate, palačinke s morskim plodovima, popularna juha od tjestenine i mesa, pho, proljetne rolice i još mnoštvo ukusne hrane.

Mjesta koja obavezno treba posjetiti

Osim uobičajenih destinacija na koje turisti najčešće idu, kao što su glavni grad Hanoi, Halong zaljev i Saigon, oni koji se odluče otputovati u Vijetnam svakako bi trebali razgledati i sljedeće gradove i mjesta.

Da Nang

Da Nang je jedna od najvažnijih luka u zemlji, nalazi se na ušću rijeke Han, na obali Južnog kineskog mora. Jedno od najpopularnijih mjesta tamo su Mramorne planine.

Osim što se ondje nalaze brojni religijski i povijesni spomenici, s Mramornih planina pruža se prekrasan pogled na plažu Non Nuoc. Spomenuta plaža odlikuje se kristalno čistom vodom i mekanim bijelim pijeskom, što je čini pravim rajem za sve ljubitelje kupanja i izležavanja na suncu.

Sljedeća destinacija bio bi tematski park Sun World, gdje se nalazi i popularni Zlatni most koji je samo jedna od atrakcija u ovom parku. Zlatni most ili Kau Vang naslonjen je na dvije ogromne ruke koje izranjaju iz brda. Dug je oko 150 metara, a do njega se dolazi žičarom dugom gotovo šest kilometara.

Zlatnim mostom inače šeta na stotine ljudi, zato oni koji žele napraviti savršene fotografije trebaju doći što ranije (žičara kreće s radom već u 7 ujutro). Osim u šetnji Zlatnim mostom, u spomenutom tematskom parku posjetitelji mogu uživati u raznim predstavama, luna parkovima, ali i nestvarnim vidicima koji se od tamo pružaju.

Jedna od atrakcija u Da Nangu koje svakako treba vidjeti je i Zmajev most. Dug je 570 metara, a kao inspiracija za njegovu gradnju poslužila je jedna skulptura koja datira iz razdoblja dinastije Li. Most je osvijetljen s nekoliko tisuća LED lampi, a iz njega izlaze mlazovi vode i veliki plamen. Ako ga želite vidjeti u punom sjaju, vikend je pravo vrijeme za to. Točno u 9 sati navečer iz mosta kreću izlaziti vatra i mlazovi vode.

Hue i Hoi An – grad lampiona

Hoi An se iz starog uspavanog ribarskog sela transformirao u pravu turističku atrakciju. Srce grada je stari dio u kojem se može primijetiti utjecaj Japanaca, Kineza i Nizozemaca koji su u razdoblju od 15. do 19. stoljeća radili na izgradnji ovog grada.

Hoi An leži na rijeci Thu Bon, oko koje su iskopani vodeni kanali, zbog čega ga neki nazivaju i vijetnamskom Venecijom. Međutim, vodeni kanali su jedina sličnost između ta dva grada, jer za razliku od Venecije, Hoi An je cjenovno puno pristupačniji.

Sljedeći grad koji svi koji se nađu u Vijetnamu svakako trebaju posjetiti je Hue.

Hue je poprilično malen grad, ali zanimljivo je istaknuti da je on bio dom obitelji Nguyen koja je nekada vladala južnim Vijetnamom. Iako su povijesne znamenitosti ovog grada nakon Vijetnamskog rata ostavljene da propadaju, ipak se uspjelo očuvati dosta toga.

Neke od tih očuvanih znamenitosti su Carska palača, koja se prostire na površini od oko 50 hektara i u njoj se nalazi na stotine spomenika neprocjenjive vrijednosti te Khai Dinh, posljednja izgrađena carska grobnica u Vijetnamu.

Vijetnam postaje sve privlačnija destinacija

Vijetnam je još uvijek autentičan i dosta neistražen, što ga čini odličnom opcijom za one koji su skloni eksperimentiranju i avanturama. Ali budući da ga posjećuje sve veći broj putnika iz svih dijelova svijeta, uskoro bi mogao postati komercijalna destinacija. Stoga, ako imate želju posjetiti ovu azijsku zemlju i doživjeti je onakvu kakva ona zaista jest, sada bi bilo pravo vrijeme da to i učinite.

U videu ispod možete pronaći još neka mjesta u Vijetnamu koja se isplatiti posjetiti.