Glazba bržeg tempa poboljšava učinkovitost treninga – evo pomoću kojeg alata možete kreirati idealnu playlistu

plavokosa djevojka vježba
Foto: 5132824/Pixabay

Budući da je ovih dana kretanje ograničeno i nije preporučljivo napuštati domove bez potrebe, neki od vas vjerojatno imaju višak vremena. Jedan od načina da ga iskoristite je kućni trening, a evo kako vam glazba može pomoći da taj trening bude što bolji

Već je poznato da je slušanje glazbe za vrijeme tjelovježbe provjeren način da poboljšamo izvedbu i produljimo vrijeme trajanja treninga, ali rezultati istraživanja koje je objavio časopis Frontiers in Psychology, ukazuju na to da nije svejedno koju glazbu slušamo.

Za razliku od glazbe sporijeg tempa, glazba bržeg tempa, jednaka tempu od 170 otkucaja srca u minuti, umanjuje osjećaj napora i pojačava povoljan učinak na kardiovaskularno zdravlje.

Istraživači su otkrili da nas slušanje glazbe prije vježbanja može potaknuti da se pokrenemo, a tijekom vježbanja pomaže da budemo izdržljiviji te da manje osjećamo bol i umor.

“Glazbu možemo smatrati svojevrsnim legalnim stimulansom”, kažu znanstvenici

– Otkrili smo da je slušanje glazbe bržeg tempa tijekom vježbanja rezultiralo većim brojem otkucaja srca i nižim osjećajem iscrpljenosti u odnosu na vježbanje bez glazbe – kaže autor studije i profesor sa sveučilišta u Veroni, Luca Ardigò. Dodao je kako to znači da se vježbanje činilo manje napornim i da je bilo korisnije u smislu poboljšanja kondicije.

Istraživanjem je utvrđeno da glazba bržeg tempa ima bolji učinak kod vježbi koje pomažu u poboljšanju izdržljivosti, kao što su brzo hodanje, trčanje, bicikliranje i plivanje, nego kod vježbi visokog intenziteta kao što su dizanje utega, preskakanje užeta i slično.

Na početku smo vam savjetovali da višak vremena koji možda imate ovih dana, između ostalog, potrošite na kućni trening. Ali prije nego se bacite na posao, sastavite miks svojih najdražih pjesama bržeg tempa, a tempo svoje omiljene pjesme možete otkriti ovdje.

Ako ne znate koje biste vježbe radili, ispod se nalazi primjer treninga za koji vam ne treba nikakva posebna oprema.