Tipovi treninga i tjelesne aktivnosti

Slika: Pixabay
Treniraju sportaši, a vježbaju rekreativci

Trening je provođenje tjelesne aktivnosti s izričitim ciljem poboljšanja performansi u nekoj vrsti događaja, a vježbanje je tjelesna aktivnost namijenjena za unaprjeđivanje zdravlja ili mijenjanje izgleda. To bi značilo da treniraju sportaši, a vježbaju rekreativci.

Postoje različiti tipovi treninga i tjelesne aktivnosti, a svaki je od njih zadužen za poboljšanje zdravlja, to jest tjelesnog, psihičkog i socijalnog stanja.

Osvrnut ćemo se na one koji najviše na to utječu te se i najviše prakticiraju.

Trening snage i jakosti

Krenut ćemo s treningom snage i jakosti. To je vrsta tjelesne aktivnosti zadužena za razvoj anaerobne izdržljivosti i povećanja mišićne mase. Ovaj tip treninga najbliže opisuje izvođenje vježbi vlastitim tijelom i dizanje utega, koje dijelimo na: olimpijsko dizanje (usmjereno je na snagu) i powerlifting (primarni cilj je povećanje jakosti). U ovom je slučaju aerobna aktivnost zanemarena iz razloga što nije potrebna za napredak u disciplinama ovog tipa treninga, no nije ni naodmet. Umjerena aerobna aktivnost ovdje nam može pomoći u bržem oporavku i povećanju anaerobnog praga, što rezultira smanjenjem umora tijekom izvođenja vježbi.

Povećanje snage i jakosti uvelike će utjecati na razvoj psihičkog zdravlja i veću sigurnost u samoga sebe.

Aerobni trening

Sljedeći tip treninga je aerobni trening. Njegova je zadaća razvoj aerobnih sposobnosti, to jest maksimalne mogućnosti rada organizma uz prisutstvo kisika. Pomaže pri oporavku, smanjenju masnih naslaga, razvijanju kardiovaskularnog i dišnog sustava, ali ne utječe toliko na mišićnu hipertrofiju, dakle povećanje mišićne mase.

Aerobnu sposobnost možemo razvijati obavljanjem rada istim intenzitetom kroz dulji vremenski period, naizmjeničnim povećanjem i smanjenjem intenziteta kroz određeni vremenski period ili kombiniranjem iznimno visokog intenziteta i potpunog prestanka rada.

Većina sportova poput sportskih igara, borilačkih sportova, nekih disciplina atletike, triatlona i drugih obuhvaća aerobnu izdržljivost.

Trenažeri koji nam mogu pomoći u razvijanju ove sposobnosti su traka za trčanje, bicikl, ergometar, orbitrek i mnogi drugi.

Bodybuilding i cross

Tip treninga bodybuilding i fitness usmjeren je isključivo na mišićnu hipertrofiju i topljenje potkožnog masnog tkiva, dakle na izgled. Bazira se uglavnom na izolirajućim vježbama za određeni mišić ili određenu mišićnu skupinu. Ne zahtjeva poseban plan treninga, ali podrazumijeva se pridržavanje striktnog plana prehrane.

Ovim tipom treninga svakako se zakidamo u razvoju motoričkih sposobnosti i većoj funkcionalnosti organizma.

Funkcionalni trening tipa cross uključuje velik broj vježbi vlastitim tijelom, različitim rekvizitima i slobodnim utezima dok istovremeno razvija aerobni kapacitet, mišićnu izdržljivost, repetitivnu snagu te ponešto jakosti. Takvim tipom treninga postižemo jednu razinu povećanja mišićne mase. Odličan je ako ne želite biti zakinuti ni u jednom od navedenog, ali također ne možete ni u jednoj motoričkoj sposobnosti biti maksimalno funkcionalni jer istovremeno kombiniranje tih sposobnosti na istoj razini takvu funkcionalnost onemogućuje. Na višim razinama ovog tipa postoji rizik od ozljeda jer trening zahtijeva izvođenje kompleksnih vježbi što je više puta moguće, a to znači da forma na početku i na kraju serije neće biti jednako dobra.

Kao što vidimo iz priloženog, svaki tip ima svoje prednosti i nedostatke. Ako se želite ozbiljnije baviti nečim, usmjerite se samo na jednu granu, no kao rekreativac bilo bi odlično da ih kombinirate kako bi zadovoljili i imali razvijen što veći broj motoričkih sposobnosti, što će vas dovesti do sveukupnog zadovoljstva i većeg samopouzdanja.