Zanimljive i korisne činjenice o jagodama

Jagode
Flickr.com

Jagode su jedne od najpopularnijih vrsta voća na svijetu. Budući da je njihovo vrijeme branja upravo proljeće u kojem se trenutno nalazimo, osvrnut ćemo se na neke karakteristike ali i neke manje poznate činjenice.

Fragaria

Zapravo, jagode su skupina voća iz roda Fragaria sa nekoliko različitih sorti.

Upravo zato možda i ne čudi činjenica da jagode ne moraju biti isključivo crvene. Postoje i žute, crne, bijele jagode… No svim tim vrstama zajedničko je jedno. Jagode kao jedino voće posjeduje sjemenke sa svoje vanjske strane ploda.

Flickr.com

Malo ljudi zna da biljka jagode miriše. To je upravo zato što potječu iz porodice ruža.

Sadržaj

Naravno, jagode su bogate vitaminom C. Jeste li znali da prosječan plod sadrži više vitamina C od naranče?

Također; sadrže mangan, vitamin B9 odgovoran za normalan rast tkiva i stanica, te kalij koji regulira krvni tlak.

Uzgoj

Komercijalni uzgoj jagoda prisutan je u mnogo zemalja, a prednjače Kina, SAD i Meksiko.

Ipak, njihova raširenost je ograničena, pa su tako autohtone biljke svugdje osim na Novom Zelandu, u Africi i Australiji.

Korist

Vjerovanje u ljekovitost jagoda proteže se dugi niz godina. Stari Rimljani jagode su koristili za liječenje mnogih bolesti.

Danas, studije su dokazale da jagode poboljšavaju srčani rad te rad krvožilnog sustava. Smanjuju i upale, a mogu biti korisne u sprječavanju razvitka dijabetesa tipa 2.

Osim toga, pokazale su se korisne i u izbjeljivanju zubiju i u čišćenju kože.

Pohrana i jelo

Svježe ubrane i kupljene jagode važno je pažljivo pohraniti u poluzatvorenu posudu. U hladnjaku će izdržati 4 dana.

Budući da su jagode osjetljive na vlagu, treba ih oprati isključivo prije same konzumacije.

Jagode se mogu jesti svježe, ali i obraditi. Tako će u raznim kućanstvima biti neizbježan sastojak mnogih voćnih salata, ali i kolača te džemova.

U nastavku pogledajte jednostavne recepte koji sadržavaju ovu zdravu, ali i slasnu namirnicu!

Pročitajte još: